Koelkasten en diepvriezers zijn echte duuratleten: ze werken 24 uur per dag, 365 dagen per jaar. Daarom is het vaak de moeite waard om te kijken naar een nieuw, energiezuinig apparaat, ook wanneer je oude koel- of vrieskast het nog prima doet. Maar hoe zuinig is dat nieuwe apparaat?

Als vuistregel geldt: hoe meer plustekens, hoe energie-efficiënter het apparaat. Een oud apparaat vervangen door een model met energielabel A+++, bespaart u aanzienlijk veel geld op uw elektriciteitsrekening. Liebherr legt de lat zelfs nog hoger met modellen in A+++-20%. Deze zijn 20 procent energie-efficiënter dan de huidige A+++ drempel. Echter, omdat dit geen officieel vastgestelde energieklasse is, is deze klasse niet op het energielabel terug te vinden.

Het label gebruikt standaardkleuren en biedt informatie over:

De energie-efficiëntieklasse: individuele klassen worden aangegeven door gekleurde pijlen en door de letters A tot D, waarbij A het meest energie-efficiënt is. Donkergroen staat voor erg zuinige apparaten; rood wordt gebruikt voor apparaten die meer energie verbruiken.

Het jaarlijkse elektriciteitsverbruik: details van het jaarlijkse energieverbruik in kWh/jaar zijn gebaseerd op de resultaten van gestandaardiseerde testen. Het werkelijke verbruik van een apparaat is afhankelijk van het gebruik.

Wat betekenen de andere pictogrammen op het energielabel?

Melkpak: geeft de totale inhoud van alle koelvakken aan in liters;

Sneeuwvlok: toont de totale inhoud van alle vriesvakken in liters;

Luidspreker: toont het geluidsniveau tijdens het gebruik in decibels, dB(A). Liebherr apparaten hebben een geluidsniveau tussen 32 dB(A) en 44 dB(A).

Geluiden in verschillende toonhoogtes maar met dezelfde sterkte worden op verschillende volumes ervaren. Diepe en in het bijzonder erg hoge tonen worden door het menselijke gehoor als stiller ervaren. Om hiermee rekening te houden, worden de gemeten geluidsniveaus in A-gewogen decibels, dB(A), vermeld. De tonen van een trompet en het lawaai van een graafmachine op een bouwterrein hebben ongeveer hetzelfde geluidsniveau, maar worden volledig anders ervaren.

Om terug te komen op energiebesparing; eigenlijk zou iedereen die een nieuw apparaat koopt, aandacht moeten schenken aan het energielabel. Wanneer je kiest voor een apparaat met een goed energielabel, geniet je van de voordelen van een lagere elektriciteitsrekening. Vandaag de dag bevinden de apparaten die op de markt verkrijgbaar zijn zich in efficiëntieklassen A+++, A++ of A+, omdat de Ecodesign-regulering 643/2009 sinds 2012 verbiedt om compressor gestuurde koelkasten en diepvriezers op de markt te brengen in de energie-efficiëntieklasse A of lager. Apparaten die voor deze datum op de markt zijn gebracht mogen overigens nog wel worden verkocht.

In onze bespaartool kun je zelf uitrekenen hoeveel je kunt bezuinigen door je oude apparaat te vervangen door een nieuwe Liebherr.

Heb je vragen of opmerkingen? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht of discussieer met ons op Facebook.