Het is een vaak terugkomende situatie en telkens opnieuw bent u onzeker: u hebt een hele mooie fles wijn geopend, maar kunt ze niet helemaal leegdrinken. U wilt later graag van de rest genieten, maar hoe lang zal de wijn in een open fles zijn kwaliteit behouden?

Wijn heeft een van de langste houdbaarheidstermijnen van elk verbruiksproduct. Goed verzegeld en beschermd door slechts enkele milligrammen sulfiet kunnen sommige fijne kwaliteitswijnen jarenlang (zelfs decennia) worden bewaard en genoten. Sommige wijnen smaken zelfs beter naarmate ze ouder worden. Zodra een fles echter is geopend, wordt de wijn onvermijdelijk blootgesteld aan zuurstof – zijn ergste vijand – en gaat hij geleidelijk aan oxideren. Na verloop van tijd beginnen de effecten van de oxidatie zichtbaar te worden naarmate de fruitsamenstelling begint te veranderen. De frisheid en directheid van de wijn neemt af, de complexiteit van de impressie op het gehemelte vervaagt en de levendigheid en balans in de smaak gaan verloren in een vervelend en mat mondgevoel.

 

Tannines beschermen wijn tegen zuurstof

 Het is moeilijk om te veralgemenen hoe snel deze oxidatieprocessen optreden. Dit is immers sterk afhankelijk van het type wijn. In het algemeen echter kunnen wijnen met een stevigere structuur – zoals wijnen met een stevige body en een hoger alcohol- of zuurgehalte en wijnen die zoeter zijn – langer weerstand bieden tegen oxidatie dan lichte, delicate wijnen met een lage zuurtegraad. Bij rode wijnen speelt tanninezuur (ook wel tannine genoemd) een belangrijke rol. Deze natuurlijke component, overvloedig aanwezig in de meer robuuste rode wijnen, is verantwoordelijk voor de typische lichtjes vage/droge sensatie op het gehemelte en geeft de volle rode wijn zijn ruggengraat en structuur. Bovendien zijn tannines ook krachtige antioxidanten die ten minste gedurende een bepaalde periode een zekere mate van bescherming bieden tegen de schadelijke effecten van zuurstof.

Wanneer is een wijn niet meer lekker?

Hoe lang een open fles wijn kan worden bewaard en dan ook nog lekker is, is een heel subjectieve vraag die ieder voor zich moet beantwoorden. Ook al heeft de wijn een deel van zijn fruitigheid verloren en heeft hij niet meer dezelfde smaakkwaliteit als bij openen, toch kan hij nog behoorlijk lekker smaken. Maar zodra de wijn echter duidelijke tekenen van oxidatie begint te vertonen – een donkerdere kleur, een saaie verschijning in plaats van een gezonde glans en een merkbare verandering in smaak en aroma die vergelijkbaar is met die van gekneusde appels – is deze niet langer een genot voor het gehemelte.

 

Rode wijn hoort ook thuis in de koelkast

Om de geleidelijke afname van de kwaliteit te helpen afremmen naarmate de oxidatie vordert, is het het beste om de flessen wijn koel en zo luchtdicht mogelijk open te houden. De beste plek om uw geopende wijn (ja, zelfs uw rode wijnen!) te bewaren is dus de koelkast, omdat lagere temperaturen de oxidatiesnelheid aanzienlijk vertragen. Als u dit doet, moet elke wijn gemakkelijk twee tot drie dagen meegaan, met weinig merkbare verandering in termen van smaak of genot. Bijzonder goed gestructureerde wijnen kunnen zelfs een week lang houdbaar blijven. Maar zelfs als uw wijn in een stadium is gekomen waar hij niet meer lekker smaakt, betekent dit niet dat u er nog steeds niet van kunt genieten – het is niet zo dat hij niet meer te drinken is of schadelijk zou zijn om te consumeren. U kunt hem bijvoorbeeld nog gebruiken bij het koken.


Vragen over of opmerking bij deze post? Aarzel niet om met ons contact op te nemen! Gebruik gewoon de commentaarfunctie onder dit artikel of start een discussie/praat mee met ons op Facebook.