Moeten aardappelen in een koelkast worden bewaard? En zo ja, wat moet er dan worden overwogen? In de FreshMag-post van vandaag ontdekt u de antwoorden.

De aardappel is één van ’s werelds belangrijkste voedingsmiddelen en is ook een belangrijk veevoeder en grondstof voor de voedselverwerkende industrie. We eten aardappelen op allerlei manieren: als frieten, chips en beignets; gekookt, geroosterd of gewoon als een gebakken pieper. Kunt u zich voorstellen dat er wereldwijd ongeveer 376 miljoen ton aardappelen per jaar wordt geoogst? Ongelofelijk! En dat betekent één ding … een groot aantal mensen over de hele wereld moet zich afvragen: moet ik mijn aardappelen in de koelkast bewaren?

4 tips voor het thuis bewaren van aardappelen:

 

  • Bewaar aardappelen koel (minder dan 15 °C), droog en donker.
  • Bedek ze met papier of bewaar ze in papieren zakken om verdamping tot een minimum te beperken, vroegtijdige krimp te voorkomen en vergroening door blootstelling aan licht te voorkomen.
  • Aardappelen mogen niet in folieverpakkingen worden bewaard, omdat er snel vocht ontstaat en de aardappelen dan kunnen schimmelen.
  • Het is aan te raden om aardappelen in kleine hoeveelheden te kopen omdat veel moderne woningen geen koele berging hebben. Aardappelen mogen veilig in de koelkast worden bewaard bij een temperatuur van ten minste 4 °C.

 

Ideale temperatuur voor de bewaring van aardappelen: 7 °C tot 10 °C

 

De laagst geschikte bewaartemperatuur voor gewone consumptieaardappelen (geen primeuraardappelen, die best binnen enkele dagen na de oogst worden gegeten) is 4 °C, maar waarom is dit zo? Hoewel het fysiologische rijpingsproces vertraagt zodat aardappelen niet zo snel krimpen, hopen veel aardappelvariëteiten onder deze temperatuur gemakkelijk suikers op en worden ze zoet. De speciale aardappelvariëteiten die bestemd zijn voor verwerking tot specifieke producten in de voedingsindustrie (bijv. frieten en chips) worden altijd bewaard tussen 7 °C en 10 °C. Dit beschermt hen tegen “zoet worden” door de excessieve vorming van reducerende suikers (fructose en glucose).

Deze suikers spelen een belangrijke rol bij de vorming van Maillard-reactieproducten (kleurpigmenten en aromaverbindingen) in levensmiddelen die bij hoge temperaturen worden gekookt. Bovendien kan zich ook acrylamide vormen, wat schadelijk is voor de gezondheid. Als u niet zeker weet welke aardappelsoort u hebt, bewaar ze dan op een temperatuur van ten minste 7 °C. Omdat veel koelkasten kouder zijn, zou het beter zijn om aardappelen te bewaren in een koele kelder of bijkeuken (tenzij u natuurlijk een Liebherr-koelkast met een keldercompartiment bezit!).

 

Liebherr IKBV 3264-koelkast met keldercompartiment voor de bewaring van aardappelen en andere producten voor in de kelder

 

Omdat veel woningen geen koele kelder of bijkeuken meer hebben, biedt de ingebouwde IKBV 3264 van Liebherr de ideale oplossing om thuis aardappelen te bewaren.

Deze koelkast is voorzien van een keldercompartiment dat instelbaar is tussen 4 °C en 14 °C, waardoor het perfect geschikt is voor de bewaring van aardappelen.

 

Meer informatie? Neem gerust contact met ons op! Gebruik de commentaarfunctie onder dit artikel of praat mee met ons op Facebook.