Er zijn veel dingen die we vanzelfsprekend vinden. Vaak denken we er zelfs niet aan, tot er iets misgaat. Zoals koelkasten. Ze werken dag en nacht, 365 dagen per jaar, zonder enige pauze. Als we geluk hebben, gaan ze zonder enige storing vele jaren mee. Hun taak? Onze drankjes koel en ons voedsel vers of bevroren houden waardoor we minder naar de supermarkt moeten. Dus als onze koelkast plots stopt met werken of onze elektriciteitstoevoer wordt onderbroken, slaan we in paniek: wat moeten we nu doen?
Wat deden de mensen voor de koelkast werd uitgevonden?
In de tijd van de jagers en voedselverzamelaars was er nog geen sprake van de bewaring van voedsel. Al het verzamelde voedsel werd onmiddellijk geconsumeerd. Toen de jacht op voedsel echter verminderde, moesten de mensen op zoek naar manieren om hun voedsel vers te houden. Toen zijn ze begonnen met het voedsel te pekelen, te roken en in te leggen.
Hoe hielden de mensen hun voedsel en drinken koel?
Natuurlijke bronnen zoals stromen en grotten vormden een geweldig koelmiddel. Hoe dieper de grot zich in de aarde bevond, hoe koeler de lucht. Stromen boden een manier om de dingen sneller te koelen door het stromende water rond het voorwerp.
Later werden andere oplossingen ontwikkeld, waaronder putten in de grond, gaten in houten muren en de opslag in koelere locaties zoals kelders of containers van hout of klei. In de meeste steden waren er koelhuizen om vlees, fruit en groenten te bewaren. Er werden ook ijshuizen gebouwd, vaak ondergronds maar ook als geïsoleerde gebouwen. Die werden gebruikt voor de opslag van sneeuw en ijs dat tijdens de winter werd verzameld om het voedsel tijdens de warmere maanden koel te houden.
Er was ook de ijsbox die verwees naar een houten geïsoleerde krat met ijs. De Australiërs noemen dit een Esky. We hebben deze box echter gemoderniseerd met materialen die een lange levensduur en koudere plaatsen bieden. In sommige landen werd ijs aangekocht zodat huishoudens een ijskist konden gebruiken (dit waren drie geïsoleerde boxen, gelijkaardig aan een koelkast). Het ijs werd in de bovenste box geplaatst, het voedsel in de middelste en een bak in de onderste (om het water op te vangen dat onvermijdelijk naar beneden drupte als het ijs begon te smelten).
Voor er koelkasten bestonden, slaagden de mensen er met de beschikbare technologie of natuurlijke hulpbronnen dus niet altijd in om hun voedsel vers te houden. Ze verzamelden dus pas voedsel wanneer dit nodig was.
Het was pas in de jaren 1800 dat het idee van een koelkast vorm begon te krijgen. Doorheen de volgende eeuwen is het dan het noodzakelijke apparaat geworden dat wij vandaag kennen.
Hoe is Liebherr in de koelsector terechtgekomen?
Het verhaal van Liebherr Refrigeration begon in een productiefaciliteit in Ochsenhausen, Duitsland, die in 1949 door Hans Liebherr werd opgericht. Dit was in een periode waarin slechts 10 % van de Duitse huishoudens een koelkast had. Vandaag produceert en verdeelt Liebherr een uitgebreid assortiment koelkasten en wijnkelders in alle uithoeken van de wereld. Met de superieure Duitse techniek is Liebherr wereldleider op het gebied van design, innovatie en energie-efficiëntie.
Oprichter van het bedrijf, Hans Liebherr, liet de eerste koelkast in Ochsenhausen produceren in 1954. De massaproductie begon het jaar daarop.
Heeft u vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat een reactie achter of volg ons op Facebook!