Vers geplukt, als saus, uit een tube of tot soep verwerkt: tomaten zijn echte allrounders en een onmisbaar ingrediënt in tal van gerechten. We gaan na waarom tomaten zo populair zijn en waarom niet alle tomaten hetzelfde zijn. Bovendien stellen we ons de vraag die velen zich al hebben gesteld: is de tomaat een groente of een vrucht?

Dus … is een tomaat nu een vrucht of een groente?

De tomaat staat overal ter wereld in de top tien van de culinaire vruchten. Ja, een tomaat is een vrucht, en zelfs een heel populaire vrucht. Wereldwijd worden er meer tomaten geproduceerd dan eender welk ander fruit ook (170 miljoen ton), zelfs meer dan het natuurlijke ‘fastfood’, de banaan (100 miljoen ton).

Voordelen voor de gezondheid

Tomaten bevatten weinig calorieën en bestaan bijna volledig uit water. Wanneer ze worden geteeld met veel zon en een ideale kweekbodem, bevatten tomaten meer vitamine A, B, C en E dan bijna alle andere groenten (als we rekening houden met hoe ze meestal worden bereid en gegeten). Ze zijn ook rijk aan magnesium, ijzer, calcium en fosfor.

Wat is de beste manier om tomaten te bewaren?

Zoals bij alle verse voedingsmiddelen heeft de manier waarop u tomaten bewaart, invloed op de smaak.

Zorg ervoor dat de tomaten volledig rijp zijn als u ze in de koelkast bewaart. De koele temperaturen in de koelkast zorgen ervoor dat de tomaten minder snel bederven, maar ze beletten ze ook om volledig te rijpen. Tomaten zijn klimatologische vruchten: ze rijpen verder na de oogst, dus leg ze pas in de koelkast als ze volledig rijp zijn

Zodra ze optimaal rijp zijn (vanuit uw oogpunt) kunt u de tomaten meteen opeten, bereiden of in de koelkast leggen

Voor een intensere smaakervaring raden we aan om de tomaten uit de koelkast te nemen en ze op kamertemperatuur te laten komen voor u ze opeet

Het hele jaar door verkrijgbaar

Dat er zoveel tomaten worden gegeten, is natuurlijk ook te danken aan het feit dat ze het hele jaar door te koop zijn. In het Verenigd Koninkrijk zijn in eigen land geteelde tomaten beschikbaar van mei tot oktober. Het hoofdseizoen loopt van juni tot augustus. Het Verenigd Koninkrijk importeert echter het overgrote deel van zijn tomaten uit landen als Spanje, Frankrijk, Italië en Nederland. En tijdens de wintermaanden zorgt de invoer uit Marokko en Israël ervoor dat er nooit een gebrek is aan tomaten.

Hoe giftig zijn onrijpe tomaten?

Tomaten behoren tot de nachtschadefamilie en dat betekent dat ze soms giftige stoffen bevatten. Dat geldt vooral voor onrijpe, groene tomaten en de bladeren en stengels van de plant, die het natuurlijke gif solanine bevatten. In grote hoeveelheden kan solanine misselijkheid en hoofdpijn veroorzaken. Solanine helpt de plant om zich te beschermen tegen ongedierte en remt de groei van bacteriën en schimmels af. Tomaten die van nature groen zijn en die niet van kleur veranderen bij het rijpen, mag u uiteraard groen eten. Bijvoorbeeld de rassen ‘Evergreen’, ‘Green Zebra’ en ‘Green Grape’.

Feiten over tomaten

Er zijn meer dan 20.000 verschillende tomatenrassen

De eerste geteelde tomaten waren geel en ongeveer zo groot als een kers, daarom werden ze ‘gouden appels’ genoemd

De grootste tomaat ooit woog net geen 4 kg

In de ruimte zijn met succes tomatenplantjes gekweekt

‘La Tomatina’ is een jaarlijks festival dat plaatsvindt in de Spaanse stad Buñol waarbij ongeveer 40.000 mensen tomaten naar elkaar gooien

Hebt u tomatentips die u wilt delen? We horen het graag! Volg ons op Facebook en Instagram!