Koelkasten en diepvriezers zijn duuratleten… Ze moeten voedsel 24 uur per dag en 7 dagen per week koelen en vers houden! Maar er zijn momenten waarop u ze wilt uitschakelen voor een langere periode – bijvoorbeeld wanneer u op vakantie gaat of verhuist. De vraag is: Wat zou u op dat moment moeten doen?

U zou denken dat het simpel is: verwijder al het voedsel, trek de stekker uit het stopcontact en de klus is geklaard. In principe is het ook zo eenvoudig, maar als dat alles is wat u doet voor u uw toestel voor een lange tijd uitschakelt, kunt u voor nare verrassingen staan: vieze geuren die moeilijk te verwijderen zijn, kunnen zich ontwikkelen in de kunststof.

swithoff_lightbox

Reinig uw toestel grondig en laat de deur open

Om problemen te voorkomen, moet u uw toestel grondig reinigen voor u het al dan niet tijdelijk uit gebruik neemt. Het belangrijkste is dat u de deur van uw toestel moet openzetten zodra het toestel zelf is gereinigd, tot u klaar bent om het terug in gebruik te nemen. Dit voorkomt immers dat geuren worden vastgehouden.

HolidayMode voor koel-vriescombinaties

Mensen met een koel-vriescombinatie willen vaak het koelkastvak uitschakelen maar het vriesvak aan laten staan wanneer ze op vakantie gaan. Bij vele toestellen is dit echter niet mogelijk. Daarom ontwikkelde Liebherr DuoCooling, een technologie die wél toelaat om de temperatuur van het koelcompartiment en het vriescompartiment apart te regelen. Hier kan het koelcompartiment dan ook worden uitgeschakeld terwijl het diepvriescompartiment blijft functioneren. Een groot aantal Liebherr toestellen beschikken ook over een HolidayMode. HolidayMode laat de koelkasttemperatuur stijgen tot 15 °C, wat veel minder energie vergt dan de normale modus. Voor u HolidayMode activeert, moet u al het voedsel uit het koelkastvak verwijderen  en het toestel volledig reinigen (raadpleeg de gebruikshandleiding van uw toestel).

IceMaker-toestellen uitschakelen

Als uw toestel over een IceMaker beschikt, is wat meer zorg nodig. Voor u uw toestel voor langere tijd buiten gebruik stelt, moet u de IceMaker in de reinigingspositie plaatsen. Informatie over hoe u dit kunt doen, vindt u in de gebruiksinstructies van uw toestel. In deze positie is de ijsblokjesvorm naar beneden gericht zodat al het water afvloeit. Bovendien wordt voorkomen dat er vuil in de ijsblokjesvorm terecht komt terwijl het toestel is uitgeschakeld. Zodra de IceMaker in de reinigingspositie staat, trekt u de stekker uit het stopcontact en  reinigt zowel het toestel als de IceMaker. Bij modellen die zijn verbonden met de waterleiding, draait u de kraan dicht.
Wanneer u het toestel opnieuw aanzet, moet u de eerste drie ladingen ijsblokjes weggooien.

Door deze instructies te volgen, zult u uw Liebherr-toestellen jarenlang kunnen gebruiken, zelfs nadat ze zijn uit- en weer ingeschakeld.

Hebt u vragen of opmerkingen? Schrijf ons! De commentaarfunctie vindt u onder deze bijdrage. Of discussieer met ons op Facebook.

 

Of schrijf u in voor onze FreshMag nieuwsbrief!

[wysija_form id=”1″]