Koken met het gezin en samen van een lekkere maaltijd genieten kan heel gezellig zijn, vooral als de kleintjes ook mogen meedoen. Met onze tips zet je je kinderen op weg om plezier in het koken te krijgen.

De ene heeft een hekel aan erwten, de andere eet alleen maar pasta. Met kinderen is het moment van de maaltijd niet altijd makkelijk, dat weten we allemaal. Hoe komt dat? Hoe breng je kinderen het plezier van eten en de smaak van goede dingen bij? We verzamelden een aantal praktische tips die je kunnen inspireren en helpen om samen met het gezin te koken.

Chocolade of broccoli? Je kent het antwoord al.

Als je een kind laat kiezen tussen chocolade en broccoli … dan kiest het natuurlijk voor chocolade. Dat weet je uit ervaring of je vermoedt het. Waarom is dat zo? Onze voorkeur voor zoet voedsel is aangeboren, en dat is maar goed ook. Zoet associëren we met suiker, met andere woorden rijpheid en een bron van energie. Omgekeerd duidt een zure smaak op ontbinding, terwijl een bittere smaak synoniem is met gifstoffen. De afwijzing van zure en bittere smaken is dan ook instinctief.

De kleur groen stuurt een signaal naar de hersenen: opgepast, niet rijp, niet eetbaar! Daarom geven jonge kinderen beslist de voorkeur aan een zoetigheid boven groene broccoli. Het is gewoon een overlevingsinstinct. In onze moderne wereld is het echter belangrijk dat kinderen van jongs af aan gezonde – en dus ook groene – groenten leren waarderen.

Serveer rauw voedsel op een manier die kinderen aanspreekt

Hoe kun je minder populair maar gezonder voedsel aantrekkelijker maken?

Schilderijtjes van groenten en fruit: het werkt elke keer.

Een gehalveerde appel of kiwi, druiven op tandenstokers om het hoofd en de voeten te vormen, en daar heb je een schattige schildpad om van te smullen! Zelfs de allerkleinsten kunnen ze helpen maken. Het bord is je blanco canvas, de creatieve mogelijkheden zijn eindeloos. Hoe leuker het oogt, hoe lekkerder het gerecht. Dat gaat op voor jong en oud, want we eten met onze ogen.

Een ander eenvoudig maar efficiënt idee: vorm een lachend gezicht met rauwe groenten op een bord.

Komkommerschijfjes voor de mond, wortelstokjes voor het haar en voor de ogen twee nootjes kruidensmeerkaas met een kerstomaatje in het midden. Op het internet vind je een massa informatie over kindvriendelijke rauwkost die je verbeelding zal prikkelen.

Wakker het plezier van het ontdekken aan

Kinderen moeten eerst leren begrijpen dat broccoli, koolrabi en andere groenten niet gevaarlijk zijn en zelfs lekker kunnen smaken. Hoe overwin je die aangeboren fobie die hen weigerachtig maakt tegenover wat ze niet kennen?

  • Geef het goede voorbeeld: laat je kinderen zien dat jij die goede, gezonde groenten zelf erg lekker vindt.
  • Geef ze tijd: wennen aan nieuw voedsel kost tijd. Onderzoekers menen dat een nieuw product eerst ongeveer tien keer moet worden uitgeprobeerd voordat het wordt geaccepteerd. Het ‘louter blootstellingseffect’ (d.w.z. herhaling van de ervaring) gaat ook op voor voedingsmiddelen en gerechten. Hoe vertrouwder ze zijn, hoe beter ze worden geaccepteerd.
  • Gebruik alle zintuigen: plezier hebben in eten spreekt alle zintuigen aan, en dat vergt enige oefening.

Zien, proeven, ruiken, tasten, horen: de wereld van het koken gaat open

Genieten van een maaltijd is niet alleen een kwestie van smaak: alle zintuigen spelen een rol. Als je kinderen al helpen bij het koken, moedig ze dan actief aan om de producten te betasten, ze in alle stadia van de bereiding te proeven en hun neus en oren te gebruiken. Begin met vragen te stellen en suggesties te doen. Hoe voelt de appel aan? Glad? En de kiwi? Zijdeachtig, een beetje ruw? Welk geluid maakt de rijst als je hem in een kom stort? Zoals het geluid van de regen op het dak?

Verwoord de zintuiglijke ervaring en ga verder dan een eenvoudig ‘dat is goed / dat is niet goed’. Zo stimuleer je een bewuste benadering van voedsel bij kinderen. Je kunt ook sensorische spelletjes bedenken: vul ondoorzichtige bakjes met verschillende voedingsmiddelen en laat de kinderen vervolgens naar de inhoud raden op basis van de geur. Ze moeten natuurlijk wel leren dat je niet zomaar met voedsel mag spelen en dat je er respectvol moet mee omgaan. Het voedsel dat gebruikt wordt om te spelen, wordt bij de volgende maaltijd opgegeten.

Een handje helpen

Zelfs heel jonge kinderen kunnen ’s avonds helpen bij het bereiden van de maaltijd. Geef ze om te beginnen taken zoals bloem toevoegen aan het deeg en het mengen. Zo dragen ze actief bij aan de bereiding van de maaltijd en zullen ze daarna meer geneigd zijn om het voedsel te accepteren.

Bied hen ook de kans om te leren dat wortelen niet in de supermarkt groeien. Dat kan thuis – je hoeft niet eens een grote tuin of balkon te hebben. Lekkere basilicum kun je in een potje op een zonnige vensterbank zaaien. Nog indrukwekkender zijn aardappelen, die zich op magische wijze vermenigvuldigen, zelfs op een balkon, of tomaten, die plotseling aan een groene plant verschijnen in een verhoogde moestuin. Als kinderen het productieproces van ons voedsel van a tot z kunnen volgen, ontwikkelen ze een totaal andere relatie met eten dan wanneer ze elke avond een kant-en-klaar gerecht krijgen voorgeschoteld.

Vandaag maak ik het eten klaar!

Laat je kind in de potten roeren: als het echt graag kookt, geef het dan de verantwoordelijkheid om het eten te bereiden onder jouw toezicht. Misschien heeft het zelf een idee over wat er vanavond geserveerd zal worden? Laat je kind zijn gang gaan. Uiteraard hou je een oogje in het zeil en help je indien nodig. Je advies of hulp zijn aangewezen bij het hanteren van scherp gereedschap of het bedienen van de kookplaat. Laat je kind niet zonder toezicht achter in de keuken.

 

Heb je zelf nog tips voor ouders die thuis met moeilijke eters kampen? Wij zijn benieuwd! Laat een reactie achter onder dit bericht of discussieer met ons op Facebook.