De kleur van het licht kan bepalen of voedsel er lekker uitziet of niet. Van dat effect wordt dankbaar gebruik gemaakt bij de verlichting van de vleesafdeling in supermarkten. Een studie van de universiteit van Mainz in samenwerking met een wijngaard in Rheingau heeft echter aangetoond dat omgevingslicht op zich de smaak van wijn al kan beïnvloeden.

Het is algemeen geweten dat de kleur van wijn mee bepaalt hoe we de smaak ervaren. Zo wordt de smaak van een donkere rode wijn bijvoorbeeld als intenser beschouwd als die van wijn met een lichtere kleur, ook al stemt dit niet noodzakelijkerwijs overeen met het echte smaakprofiel. Een experiment dat wetenschappers uitvoerden in samenwerking met de Rheingau-wijngaard in Allendorf leidde echter tot een verrassende conclusie: alleen al de kleur van het omgevingslicht kan de smaak van wijn beïnvloeden, ongeacht de kleur van de wijn zelf.

Hoe de omgeving ook de smaak van wijn verandert

Uit recenter onderzoek is gebleken dat andere omgevingsfactoren de smaak van voedsel en drank, inclusief wijn, eveneens kunnen beïnvloeden. Professor Charles Spence won de Nobelprijs voor Voeding omdat hij ontdekte dat er een correlatie is tussen het horen van het knapperige geluid van chips waarin u bijt en de perceptie van de smaak ervan nadien. Sonic seasoning – muziek gecombineerd met eten en drinken om bepaalde smaken en texturen te accentueren – is een belangrijk onderdeel van zijn onderzoek. Verschillende toonhoogten lijken bijvoorbeeld mee te bepalen hoe zoet of hoe bitter iets smaakt. Spence verwijst ook naar de “sensation transfer”, namelijk “het idee dat wat u van iets vindt, mee bepaalt hoe u iets anders evalueert dat op hetzelfde moment gebeurt.”

Uit bepaald onderzoek, zegt hij verder, blijkt dat het afspelen van Franse muziek in een restaurant het waarschijnlijker maakt dat de klanten Franse wijn zullen bestellen. Klassieke muziek zet hen er dan weer toe aan om meer geld te besteden aan wijn. Net als bij de experimenten met verlichting, lijken sommeliers en andere deskundigen evenmin immuun te zijn voor omgevingsfactoren – zoals muziek – die hun smaak beïnvloeden.

De effecten van uv-licht op wijn

Hoewel de effecten van de omgeving op onze smaak ongetwijfeld verder zullen worden onderzocht, weten we dat wijn kan bederven onder invloed van uv-licht. De uv-bestendige geïsoleerde glazen deuren van de Liebherr wijnkasten voorkomen dat uv-stralen het apparaat binnendringen, zodat dit nooit meer een probleem is. Ongeacht of u graag een glas champagne in de zon drinkt terwijl u naar Mozart luistert of bij kaarslicht geniet van een fles rode wijn en jazzmuziek, met een Liebherr wijnkast kunt u er zeker van zijn dat uw wijn in de perfecte omgeving wordt bewaard. En de omgeving waarin de wijn wordt gedronken? Die bepaalt u uiteraard helemaal zelf.

Hebt u ook reeds gemerkt dat muziek, verlichting of andere omgevingsfactoren de smaak van wijn of ander voedsel en andere dranken kunnen beïnvloeden? We horen het graag! Discuteer met ons via Facebook of Instagram!