Of het nu gaat om marsepeinen aardappeltjes, varkentjes of gewoon staafjes – de zoete verleiding geniet een hoge populariteit, vooral met feestdagen zoals Sinterklaas en Kerstmis. Maar wat vertelt de ingrediëntenlijst ons eigenlijk over dit heerlijke snoepje? Is marsepein gezond of moeten we het alleen bij speciale gelegenheden eten? Ontdek hier hoe je gemakkelijk zelf zoete marsepein kunt maken zonder suiker toe te voegen en waar je op moet letten om het goed te bewaren.
De geschiedenis van marsepein is lang en de duidelijke oorsprong ervan wordt betwist. Volgens een legende zou het huidige snoepgoed in 1407 in Lübeck zijn uitgevonden tijdens een hongersnood. De stad had alleen amandelen, suiker en water. Uit noodzaak moesten deze ingrediënten worden gebruikt om brood te maken – de geboorte van marsepein. Hetzelfde verhaal wordt ook verteld over de stad Königsberg, waar ook de huidige beroemde marsepein vandaan komt. Het is echter waarschijnlijker dat het mengsel van amandelen, suiker en rozenwater vele jaren eerder in het Oosten werd uitgevonden. Want dat is waar de ingrediënten van marsepein vandaan komen.
Aangenomen wordt dat marsepein uit het Oosten komt – omdat daar de ingrediënten vandaan komen.
Productieproces
Marsepein bestaat grotendeels uit de twee ingrediënten amandelen en suiker. Maar zo eenvoudig is het niet: het recept voor de marsepeinpasta is aan strikte richtlijnen gebonden. Het snoepgoed wordt in twee verschillende stappen geproduceerd. Eerst wordt de ruwe pasta geproduceerd, de basis. Daartoe worden de amandelen geblancheerd in kokend water, zodat de schil later gemakkelijk kan worden verwijderd. Daarna worden de pitten gemalen en wordt er suiker aan toegevoegd. Volgens de levensmiddelenwetgeving mag het suikergehalte van de ruwe massa niet meer dan 35 % bedragen. De aldus verkregen massa wordt vervolgens “geroosterd”, waardoor het typische aroma van marsepein ontstaat. In de tweede stap wordt suiker toegevoegd, vaak in de vorm van invertsuiker of sorbitol.
Minder suiker – betere kwaliteit!
De tweede stap in het productieproces is bepalend voor de kwaliteit van de marsepein. Het volgende geldt: hoe meer suiker aan het marsepeinbeslag wordt toegevoegd, hoe goedkoper het te produceren is. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen twee soorten suikerwerk: fijne marsepein en marsepein. Fijn marsepein bestaat voor 70-90% uit marsepeinpasta, terwijl traditioneel marsepein onder dit percentage ligt. Het mag echter niet meer dan 50 % suiker bevatten, anders wordt het een suikerproduct genoemd. Onze snelle kwaliteitscontrole voor jou: hoe donkerder de marsepein, hoe minder suiker er is toegevoegd.
Sommige soorten marsepein bevatten ook kleine hoeveelheden alcohol, omdat dit het marsepeinaroma versterkt en de houdbaarheid verlengt. Het gebruik van minder dure abrikozen- of perzikpitten is in sommige landen verboden, omdat het anders vruchtenpasta wordt genoemd. Dit is een goedkoop vervangingsmiddel voor amandelspijs en heeft dus een soortgelijk gebruik als marsepein.
Caloriebom of ten onrechte aangezien?
Marsepein heeft een relatief hoog caloriegehalte van 460 calorieën per 100 gram – vergelijkbaar met een reep chocolade. Het hoge caloriegehalte is echter te danken aan de amandelen die erin zitten en die voor 50 % uit vet bestaan. Maar opgepast: Het grootste deel ervan zijn waardevolle, onverzadigde vetzuren. Amandelen bevatten ook grote hoeveelheden vitaminen B, eiwitten en mineralen zoals magnesium en kalium. Hoe hoger het suikergehalte van marsepein, hoe ongezonder het wordt. Marsepein vermengd met nougat of bedekt met chocolade kan ook een negatief effect op ons gewicht hebben als het in grote hoeveelheden wordt gegeten. Het is daarom beter om met mate van deze lekkernij te genieten. Als je echter niet genoeg kunt krijgen van marsepein, moet je zeker de versie zonder toegevoegde suiker met dadels proberen. Dit is alles wat je ervoor nodig hebt:
- 200 gram amandelen
- 120 gram dadels
- Rozenwater
- Bitter amandelaroma of 4 bittere amandelen
Week de dadels een paar minuten in heet water. Giet kokend water over de amandelen en laat ze ongeveer een minuut rusten. Pel dan de schil eraf. Droog de amandelen en meng ze in een blender met de dadels, een beetje rozenwater en het bitter amandelaroma tot je een marsepeinachtige consistentie hebt.
Probeer eens de versie zonder suiker – maar met dadels.
Bewaring en houdbaarheid
Marsepein van hoge kwaliteit is licht sappig en kan daarom zeer snel uitdrogen. Daarom is het belangrijk de zoete lekkernij zo luchtdicht mogelijk te verpakken. Het product moet ook worden beschermd tegen warmte en licht, zodat het aroma zo lang mogelijk bewaard blijft. Daarom raden wij u aan marsepein in uw Liebherr koelkast te bewaren.
Lees ook:
Mythe: Zout water kookt sneller
Gefermenteerde dranken: tussen traditie en innovatie
Vond je dit een interessant artikel? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht of discussieer met ons op Facebook.