Of het nu een uitgebreide weekendbrunch is of een stevige lunch tijdens de werkweek, als een maaltijd zwaar op de maag ligt, haalt vermoeidheid het vaak van het gewenste verkwikkende gevoel. Om ervoor te zorgen dat onze lunchpauze een moment van herbronning is, moeten we de ingrediënten van onze maaltijd even onder de loep nemen. We geven je ook enkele tips mee om je middagdip snel te overwinnen. Zo kan je je met een verzadigd gevoel en boordevol energie over de taken buigen die op de agenda staan.

In dit artikel kom je te weten hoe je de middagdip na de lunchpauze kunt vermijden.

Verminderde productiviteit, herhaaldelijk geeuwen en het verlangen naar een knus plekje om een dutje te doen. Vergis je niet, het spijsverteringsstelsel kan wel degelijk deze vermoeidheidssymptomen op gang brengen. Deze middagdip kreeg van gezondheidsexperts zelfs een naam: postprandiale slaperigheid. Een term die trouwens letterlijk vermoeidheid na het eten betekent. Het is bovendien zeker geen zeldzaam fenomeen. Integendeel zelfs: verschillende studies lijken aan te tonen dat een volle maag de oorzaak is van een vermoeid brein.

Tip 1: ga voor geschikte voedingsmiddelen

Of en in welke mate er vermoeidheid optreedt na het eten lijkt onder meer af te hangen van het soort maaltijd. De volgende theorie is alom bekend: omdat na het eten de bloedtoevoer naar het spijsverteringskanaal wordt verhoogd, worden de hersenen minder goed van bloed voorzien. Vetrijke maaltijden kan het spijsverteringsstelsel moeilijker verwerken, en die lijken de kans op vermoeidheid na het eten te vergroten. Het lijkt er ook op dat het lichaam na de inname van eiwitten een pauze nodig heeft. Vooral het aminozuur tryptofaan lijkt, in combinatie met koolhydraten, verantwoordelijk te zijn voor het gevoel van ontspanning en vermoeidheid.

Ook het soort koolhydraat speelt een cruciale rol. Suiker uit producten met witte bloem en snoep bereikt snel de bloedbaan. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel en krijg je een energieboost. Om ervoor te zorgen dat de suiker vanuit het bloed de cellen bereikt, scheidt de alvleesklier het hormoon insuline af. Maar tijdens deze suikerkick komt er op korte tijd veel insuline vrij, waardoor de bloedsuikerspiegel daarna snel weer daalt. Het resultaat? Je voelt je moe, hebt weinig energie en snel weer honger. Kies daarom liever voor volkorenproducten, peulvruchten, fruit en noten. Als beloning voel je je lange tijd verzadigd en kan je je beter concentreren!

Volkorenproducten, peulvruchten, fruit of noten geven een langdurig verzadigd gevoel en helpen tegen de middagdip.

Dus als vetrijke maaltijden, te veel eiwitten, producten op basis van witte bloem en snoep een energiedip veroorzaken, doe je er goed aan na te denken over welke maaltijden je oppeppen en welke je moe maken. Zo is een vers slaatje tijdens je lunchpauze waarschijnlijk beter dan een vette pizza of gehaktballen. Of misschien is een groenteschotel of een linzenslaatje de juiste maaltijd voor je lunch. Ook volkorenpasta met groenten en een lichte saus kan een goede keuze zijn.

In sommige gevallen kan vermoeidheid ook een niet-specifiek symptoom zijn voor een voedselintolerantie. Ben je niet zeker, raadpleeg dan je huisarts. Ook voedingstekorten, zoals een ijzertekort, kunnen vermoeidheid veroorzaken. Reden te meer om gevarieerd en evenwichtig te eten. Krijg je je energiepeil toch niet opgekrikt, dan moet je hier zeker over praten met je arts. Kwestie van voedingstekorten gericht tegen te gaan of eventuele voedselintoleranties en andere oorzaken op de juiste manier aan te pakken.

Tip 2: verkies kwaliteit boven kwantiteit

Of en in welke mate je door middagvermoeidheid wordt overmand, wordt niet alleen bepaald door het soort maaltijd, maar ook door de hoeveelheid voedsel. De vuistregel is: kwaliteit boven kwantiteit. Zorg ervoor dat eten een moment van quality time wordt waarvan je ten volle geniet, en stop met eten als je je enigszins verzadigd voelt. Door grondig te kauwen kan je je voedsel makkelijker verteren, ga je trager eten en voel je beter aan wanneer je verzadigd bent. Je pauze op deze manier doorbrengen, is ook veel aangenamer dan snel veel fastfood naar binnen te werken.

Less is more. Omdat kwalitatief genieten belangrijker is dan kwantiteit en je langer een voldaan gevoel geeft.

Tip 3: zet 1.000 stappen

“Na het eten moet je rusten of 1.000 stappen zetten.” Bij ons zijn powernaps niet zo gebruikelijk, maar in Japanse kantoren zijn ze dat wel en worden ze ‘inemuri’ genoemd. Over de gezondheidsvoordelen van een middagdutje zijn de meningen echter verdeeld. Een gezonde nachtrust daarentegen is veel belangrijker. Maar zelfs dat kan een natuurlijke energiedip in de namiddag niet helemaal vermijden.

Volgens de algemene opinie is het beter om 1.000 stappen te zetten in plaats van een middagdutje te doen. Wat daarbij van belang is, is echter niet het exacte aantal stappen. Het gaat erom dat een wandeling in de frisse buitenlucht de spijsvertering stimuleert en de bloedtoevoer naar de hersenen bevordert. Dat is en blijft de beste manier om vermoeidheid tegen te gaan als die de kop opsteekt. En de andere gezondheidsvoordelen van voldoende lichaamsbeweging tijdens de werkdag krijg je er zomaar bovenop. Redenen te over dus voor een middagwandeling!

 

Lees ook:

DIY-thee: een verkoelend effect op warme dagen

Waar of niet waar? Paddenstoelen mag je niet invriezen!

 

Vond je dit een leuk artikel? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht of discussieer met ons op Facebook.