Zondag 10 mei is het weer Moederdag. Kinderen proberen al dagen hun verrassing geheim te houden. Voor sommigen is Moederdag de unieke kans om hun moeder in de bloemetjes te zetten. Anderen vinden het maar een verplicht commercieel nummer.

Over het ontstaan van Moederdag bestaan verschillende ideeën. Zo zou in Middeleeuws Europa Moeder Zondag een kerkelijke feestdag zijn. Het werd gevierd op de zondag voor Pasen. Op die dag kwamen de kinderen thuis van een lange tijd buitenshuis werken of leren en namen ze cadeautjes mee voor hun moeder.

Oorspronkelijk Amerikaans

Waarschijnlijker is het verhaal over de Amerikaanse Anna Jarvis, dochter van een plaatselijke predikant. Haar moeder was actief in het volksontwikkelingswerk en streed ‘for better mothers, better homes, better men and women’. Om die gedachte kracht bij te zetten leek het haar goed een ‘memorial mothers day for mothers living and dead’ te houden. Het was uiteindelijk haar dochter die dit plan uitvoerde. Zij koos hiervoor de tweede zondag in mei, de eerste zondag na het overlijden van haar eigen moeder. Op 12 mei 1907 werd in de Methodist Episcopal Church van Grafton, West Virginia, voor het eerst Moederdag gevierd. In 1914 riep toenmalig president Wilson, Moederdag uit tot nationale feestdag.

Moederdag in België

Moederdag wordt sinds 1925 in België gevierd. De rol en de plaats van de moeder is in de loop der jaren veranderd. In de tijd dat Moederdag begon, bestond het leven van een moeder vooral uit huishoudelijke taken: koken, wassen, strijken en schoonmaken. Bovendien waren gezinnen met zes of meer kinderen eerder regel dan uitzondering. Moederdag werd daarom gevierd als de dag waarop een moeder zich geen zorgen hoefde te maken. In veel gezinnen zijn de huishoudelijke taken nu verdeeld over man en vrouw, zijn er apparaten om het makkelijker te maken en is het gemiddelde aantal kinderen per gezin beduidend lager. Een grote omwenteling aan het begin van de jaren zeventig was bovendien dat het warme eten ’s avonds werd opgediend in plaats van ‘s middags. Huisvrouwen konden vanaf die tijd hun dag beter inplannen en buitenshuis gaan werken.

Uitzondering op de regel

In Antwerpen en omstreken wordt Moederdag op 15 augustus gevierd. De oorsprong hiervan hebben de Antwerpenaren te danken aan Frans Van Kuyck. De Antwerpse liberaal was in 1913 van mening dat de modernisering de rol van familie en vooral die van de moeder telkens meer op de achtergrond liet verdwijnen. Daarom stelde hij voor om daar verandering in te brengen door Moederdag in het leven te roepen. En welke dag was daarvoor beter dan 15 augustus, de feestdag van Maria, Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart.

Wat krijgen moeders op Moederdag?

U herinnert zich vast de periode waarin u als kind op school uw uiterste best deed om een mooie tekening of knutselwerk te maken voor uw mama. Als u dit artikel leest is de kans groot dat uw kindertijd helaas voorbij is. U vraagt zich nu ongetwijfeld af wat dan de populairste cadeaus zijn voor moederdag.

Naast de traditionele bloemen, parfums en pralines zijn waardebonnen voor een dagje shoppen of wellness steeds populairder. Ook huishoudelijke apparatuur is een geliefd cadeau. Hoe ironisch; de dag die ingesteld werd om moeder één dag van haar huishoudelijke taken te ontheffen, kan met het nieuwe huishoudelijke apparaat weer ruimschoots worden ingehaald. Ondanks weerzin bij sommigen tegen het gekunstelde of commerciële karakter van de moederdagviering is het feest in België nog altijd populair.

 

En wat gaat u zondag cadeau geven aan uw mama? Of houdt u het liever nog geheim tot dan? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit artikel of discussieer met ons op Facebook.