Bij barbecueën denk we vaak aan de zomer. Niet geheel terecht, want ook in de winter kun je uitstekend barbecueën! De winter BBQ wordt steeds populairder en is heel gezellig. Samen rondom een vuurtje glühwein drinken en lekker eten. Maar wat heb je allemaal nodig voor een geslaagde winter BBQ?

 

Zorg voor je gasten

Informeer je gasten dat ze zich goed op de gelegenheid kleden. Plaats een aantal vuurkorven of steek de houtkachel aan en zorg voor een aantal (fleece) dekentjes zodat iedereen zich lekker warm kan houden. Je gasten moeten wel enigszins een winter BBQ-instelling hebben en dus ook tegen een beetje kou kunnen.

Er is geen drankje dat zo goed past bij een winter BBQ als glühwein. Het is heel eenvoudig om zelf te maken en ideaal om je gasten mee te ontvangen, bovendien is het lekker warm.

Verlichting

Tijdens de winterdagen wordt het natuurlijk vroeg donker. Om te kunnen zien wat je aan het doen bent op de barbecue is juiste verlichting belangrijk. Dit zou natuurlijk kunnen met een aantal bouwlampen maar sfeervol is anders. Wat dat betreft kun je beter gebruik maken van kerstverlichting, lichtslangen of gekleurde lampjes; dit past ook beter bij de sfeer van de winter BBQ. Een beetje sneeuw erbij is natuurlijk helemaal geweldig maar helaas, dat heb je niet in eigen hand.

Goede barbecue

Barbecueën in de kou vereist het juiste materiaal. Niet alle barbecues zijn geschikt voor lage temperaturen. Zorg in ieder geval voor een barbecue met deksel om de warmte te behouden. Keramische barbecues (kamado) zijn nog beter geschikt, dankzij de dikke wanden houden deze barbecues de warmte veel beter vast. Houd tijdens het barbecueën de deksel zo veel mogelijk gesloten zodat de warmte behouden blijft. Daarnaast is een goede (kern)temperatuurmeter onmisbaar om te kunnen bepalen of het vlees al gaar is.

Uit de wind

Plaats de barbecue uit wind. Een koude wind is niet alleen vervelend voor de chef, maar heeft ook effect op de barbecue. De temperatuur van de barbecue kan beïnvloed worden door de koude wind die erop blaast, hierdoor gaart het vlees minder snel. Een overkapping is natuurlijk ideaal, op deze manier kan iedereen lekker droog staan. Let op: ga nooit barbecueën in een afgesloten ruimte!

Het grote voordeel van de winter BBQ is dat je over het algemeen geen extra koelruimte nodig hebt.

Plan B

Het weer kan snel veranderen en dat heb je helaas niet in de hand. Het is daarom verstandig om een alternatief te hebben. Als het stormt, regent, hagelt of sneeuwt zit je niet graag buiten. Zorg daarom voor een plek waar je gasten lekker droog en warm kunnen zitten of ga naar binnen. Barbecueën moet altijd kunnen, maar als jij en de barbecue bedolven dreigen te raken onder een dik pak sneeuw terwijl je gasten binnen zitten, zet dan de oven maar aan.

Grillen maar

De winter BBQ is ideaal om eens wat anders te bereiden. Dit is het moment om met seizoensgroenten en wild aan de slag te gaan. Wild kan echter een specifieke smaak hebben, daar moeten je gasten wel van houden.

Neem je tijd! Dit geldt natuurlijk altijd als je gaat barbecueën, maar geldt zeker voor de winter BBQ. Het gaat er niet om zo snel mogelijk zoveel mogelijk lappen vlees te grillen. Je kunt gerust de tijd nemen om een lekker maal te bereiden, zeker als je ook een low en slow sessie doet.

 

Heb je nog vragen? Of heb jij nog goede tips voor een geslaagde winter BBQ? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.