De meest magische tijd van het jaar is weer aangebroken! We zitten volop in het kerstseizoen en dat zullen we geweten hebben: overal waar we kijken, zien we onze favoriete kerstkoekjes. Niet alleen de kerstkruiden, maar ook idyllische vormen en afbeeldingen brengen herinneringen aan onze kindertijd naar boven en wakkeren ons verlangen naar winterse gezelligheid aan. Er is een bekende koekjessoort in het bijzonder die met haar typische kerstpatronen heel veel oog heeft voor detail: speculaas. Dit kruimeldeegkoekje mag dan ook niet ontbreken op de kersttafel.
De koekjes met hun barokke kerstfiguren vertellen het verhaal van Sint-Nicolaas.
De eeuwenoude speculaastradities ontstonden in het Beneden-Rijngebied, Nederland en België. De koekjes met hun barokke kerstfiguren vertellen het verhaal van Sint-Nicolaas. Daarom hoort speculaas smullen nu eenmaal bij gezellige onderonsjes, vooral op Sinterklaasdag. De typische kruidige smaak en de knapperige, krokante consistentie geven de koekjes nog meer kerstkarakter en maken ze nog unieker. Andere smaken van de traditionele koekjes zijn ook heel erg populair en zorgen voor de nodige variatie.
Voor ieder wat wils: kruidige speculaas van boter en amandelen
De meest gekende variëteit is wellicht de smaakvolle kruidige speculaas. Hou je van een kruidige smaak? Dan kan een unieke mix van kruidnagel, kardemom, foelie, piment, vanille en soms ook tonkabonen jou ongetwijfeld bekoren. Of mag het voor jou iets milder, maar dan wel zonder de idyllische tafereeltjes en de krokante hap op te offeren? Met speculaas kan je gelukkig alle kanten op.
Boterspeculaas is een milde speculaasvariant. Hij bevat meer vet dan de kruidige speculaas, omdat de boter hem net die typische smaak geeft. Amandelspeculaas heeft in tegenstelling tot kruidige speculaas een nootachtige toets. Aan het traditionele recept wordt marsepein toegevoegd en de buitenkant van de koekjes wordt versierd met amandelschilfers.
Alle varianten bevatten weinig vet en veel suiker. Tijdens het bakken wordt aan de buitenkant een glazige suikerlaag gevormd, waardoor de koekjes lekker krokant worden. Het deeg krijgt zijn idyllische beeltenis in een houten deegvorm. Het deeg wordt eerst in de vorm geduwd, er opnieuw uitgehaald en vervolgens gebakken.
Kerstkoekjes bakken: zelf speculaas maken
Kijk je er al naar uit om je keuken te vullen met de heerlijke geur van versgebakken koekjes? Koekjes bakken brengt jou echt helemaal in de kerstsfeer en al je harde werk in de keuken wordt bovendien beloond met smakelijke delicatessen. Speculaas past ook perfect in jouw eigen bakprojecten rond de kerstperiode. Je doet er goed aan eerst alle ingrediënten klaar te leggen. Heb je geen speculaasvorm? Geen nood, het deeg smaakt even lekker als je het dun uitrolt en uitsteekt met koekjesvormpjes.
Koekjes bakken brengt jou echt helemaal in de kerstsfeer en al je harde werk in de keuken wordt bovendien beloond met smakelijke delicatessen.
Voor het deeg heb je het volgende nodig: bloem, suiker, boter, eidooier, room, geroosterde hazelnoten, geraspte citroenschil, bakpoeder en de traditionele specerijen. De specerijen zijn ook verkrijgbaar als speculaaskruidenmix. Zo ben je zeker dat je meteen de juiste kruidenverhouding hebt.
Meng eerst een beetje geraspte citroenschil (bij voorkeur van biologische citroenen!) en 100 g geroosterde hazelnoten met 150 g boter, een kopje room, twee eidooiers en 300 g suiker tot een glad mengsel. Voeg nu een pakje speculaaskruidenmix toe. Voeg tot slot 500 g bloem en twee afgestreken theelepels bakpoeder toe en meng alles tot een deeg. Laat het een uurtje rusten op een koele plaats voor je het deeg in de vormen doet. Na minder dan tien minuten in een oven van ong. 200 °C veranderen de gevulde deegvormen in hapklare koekjes. Njam!
Acrylamide in speculaas: beter zonder?
Misschien heb je al eens gehoord over acrylamide in koekjes en meer bepaald in speculaas. De vraag is dan ook of je met een gerust geweten van de koekjes kan smullen. Het is inderdaad zo dat het traditionele productieproces van speculaas de ideale omstandigheden creëert voor de vorming van de ongezonde acrylamide.
Gebruik dus natriumbicarbonaat of bakpoeder in plaats van ammoniumbicarbonaat en zorg ervoor dat de koekjes niet te donker kleuren als je ze zelf bakt.
Gebruik dus natriumbicarbonaat of bakpoeder in plaats van ammoniumbicarbonaat en zorg ervoor dat de koekjes niet te donker kleuren als je ze zelf bakt. Zorgeloos van kerstkoekjes genieten mag, dat is wetenschappelijk bewezen! Geniet echter – net zoals van alle suikerachtige koekjes – met mate. Eet het koekje bijvoorbeeld bij een feestelijke fruitthee. We wensen je alvast een magisch adventsseizoen toe!
Lees ook:
Vond je dit een interessant artikel? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht of discussieer met ons op Facebook.