U heeft net een eenzaam ei in uw koelkast ontdekt. Maar is het nog steeds goed? Kunt u het nog steeds eten? Hier zijn onze 4 handige tips om uit te zoeken of uw eieren nog steeds vers zijn!
U hebt waarschijnlijk uw koelkast al geopend en zich afgevraagd: “Hoe oud zijn deze eieren? Wanneer heb ik ze weeral gekocht? Zouden die nog steeds goed zijn … ” De kans dat u er toen eventjes aan geroken heeft om uit te maken of ze niet bedorven waren is vrij groot, maar er bestaan efficiëntere manieren om de versheid van uw eieren te testen.
1) De watertest
Plaats uw ei in een groot glas koud water. Als het ei op de bodem blijft liggen, is het nog vers. Als het met een lichte buiging naar omhoog stijgt, is het al wat ouder maar nog steeds eetbaar. Als het ei aan de oppervlakte drijft, betekent dit dat het te oud is en dat u het beter weggooit. Eieren die niet meer goed zijn komen naar de oppervlakte omdat het vocht dat ze bevatten na verloop van tijd door de schaal verdampt en door lucht vervangen wordt. Hoe meer lucht in het ei, hoe meer het zal drijven en daarom niet meer eetbaar zal zijn.
2) De breektest
Breek uw ei in een kom en observeer de textuur en vorm van de dooier en het wit. Als de eierdooier compact is en in het midden wordt gehouden en het wit dik en slijmerig is, dan is uw ei nog goed. Integendeel, als het eigeel iets uit het midden loopt en het eiwit meer vloeibaar wordt, dan is uw ei ouder. Als de dooier volledig vloeit en zich verspreidt, en het wit is ook erg vloeibaar, dan is uw ei niet meer vers.
3) De geluidstest
Als u met uw ei schudt en u hoort geen klotsend geluid, dan is het vers en kan het worden geconsumeerd. Anderzijds, als het ei een klotsend geluid maakt, betekent dit dat het vocht vanbinnen ondertussen door lucht vervangen is en dat het beter is om het niet op te eten.
4) Let op de vervaldatum!
De houdbaarheidsdatum wordt altijd gespecificeerd op de verpakking, d.w.z. dat de leverancier de eetbaarheid garandeert tot die datum, op voorwaarde dat de eieren op de juiste manier worden bewaard. Over het algemeen kunnen eieren nog enige tijd na de uiterste consumptiedatum worden verbruikt, hoewel de beste manier om hun versheid te garanderen het uitvoeren van een van de hierboven genoemde tests is. Hygiëne speelt een belangrijke rol en het is noodzakelijk om voorzorgsmaatregelen te nemen bij het omgaan met eieren, vooral vanwege de ontwikkeling van salmonella.
Dus hier is waar u moet op letten:
- Koop de eieren zo vers mogelijk.
- Als u uw eieren in de koelkast bewaart, plaats ze dan niet in de buurt van ander voedsel en bewaar ze op de voorziene plaats in de deur.
- Gebruik voor recepten die rauwe eieren vereisen, alleen verse eieren en eet ze zo snel mogelijk op.
- Voor uw ontbijt, kook uw eieren gedurende minstens 5 minuten.
- Zodra de eieren hun houdbaarheidsdatum hebben overschreden, kunnen ze alleen gegeten worden als ze goed zijn gebakken of gekookt.
- Als uw ei net is gebarsten of gebroken, moet u het onmiddellijk opeten of weggooien.
- Was nooit uw eieren, want u verwijdert de natuurlijke beschermlaag en maakt ze kwetsbaarder tegen ziektekiemen.
- Wanneer u uw ei breekt, doe het dan op het aanrecht en niet op de rand van uw kom of pan.
- Tot slot, na elk contact met de schaal, was uw handen.
Waar moet ik mijn eieren in een Liebherr-koelkast bewaren?
Eieren kunnen 15 dagen worden bewaard in de koelkast en meer dan 45 dagen in een BioFresh-lade. Het belangrijkste is het handhaven van een constante temperatuur en vermijden dat ze met andere voedingsmiddelen in contact komen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld het als accessoire te verkrijgen variabele eierrekje van Liebherr. Het is aan te passen waardoor er maximaal 18 kippeneieren of – omgedraaid – tot 28 kwarteleitjes veilig kunnen worden bewaard. Om de houdbaarheid van de eieren te verlengen, kunnen ze met de punt naar beneden worden geplaatst.
Het variabele eierrekje van Liebherr kan tot 18 kippeneieren verwelkomen.
Indien het eierrekje wordt omgedraaid, kunnen er tot 28 kwarteleitjes worden bewaard.
En waaraan herkent u de versheid van uw eieren? Waar bewaart u ze? We zijn benieuwd! Laat een reactie achter onder dit bericht of discussieer met ons op Facebook.