Dat eieren bijzonder voedzaam zijn wist je waarschijnlijk wel. Maar de 11 feitjes over eieren die wij voor je op een rij hebben gezet kende je misschien nog niet. Gebruik deze ‘ei-xeptionele’ kennis over het ei om indruk te maken op je vrienden!
- Een Belg eet gemiddeld 72 eieren per jaar. Hiervan bestaat het grootste gedeelte uit scharreleieren.
- Om salmonellabesmetting te voorkomen moeten eieren in de koelkast worden bewaard. Salmonella kan zich niet vermenigvuldigen bij lage temperaturen, maar bij kamertemperatuur kan salmonella zich explosief vermenigvuldigen.
- Door het hoge eiwitgehalte is een ei een van de meest voedzame voedingsmiddelen ter wereld. Een ei van 70 gram bevat 16% van de dagelijkse hoeveelheid eiwit voor een volwassen persoon.
- Een groot ei bevat 9 gram eiwit en 8 gram vet. Tot op zekere hoogte bevat het alle vitaminen en mineralen (behalve vitamine C). De vitaminen bevinden zich voornamelijk in de eidooier.
5 .De voeding van de kip is van grote invloed op de dikte van de eierschaal, de smaak van het ei en de kleur van de dooier. Als de voeding van de kip te weinig calcium bevat legt de kip eieren met een hele dunne schaal of zelfs zonder schaal.
- De schaal die het ei van de buitenwereld afscheidt is slechts 0,3 tot 0,4 mm dik. De schaal is poreus en bevat tussen de 7.000 en 17.000 poriën. De poriën zorgen voor een luchtuitwisseling tussen het ei en de buitenlucht tijdens de incubatie en broed. Door deze poriën nemen eieren snel geuren op. Bewaar eieren daarom niet naast sterk geurende levensmiddelen zoals vis, ui of knoflook.
- Eieren zijn langer houdbaar als ze met de punt naar beneden worden bewaard omdat het stompe eind een luchtkamer heeft. Tijdens de opslag verliest het ei vocht waardoor de luchtkamer groter wordt. Door de eieren met de luchtkamer naar boven te bewaren voorkom je dat het ei breekt.
- Eieren zijn het enige dierlijke product dat in de supermarkt niet gekoeld bewaard hoeft te worden, mits ze niet ouder zijn dan 18 dagen. Dit is aanvaardbaar omdat niet alleen de schaal het ei bescherming biedt, maar ook omdat het ei een natuurlijke bescherming in de vorm van verschillende eiwitten heeft. Dat gezegd hebbende is het toch een goed idee om je eieren thuis in de koelkast te bewaren.
- Dankzij hun ovale vorm zijn eieren heel stabiel. Ondanks dat ze een hele dunne schaal hebben kunnen ze de druk van meerdere kilo’s weerstaan. Wanneer er kracht wordt uitgeoefend op het ei, wordt deze kracht over de gehele schaal verdeeld. Deze verborgen kracht is belangrijk wanneer de kip haar eieren incubeert.
- De kip is het meest voorkomende huisdier ter wereld. Geschat wordt dat er 3,5 miljard kippen op aarde zijn.
- Wat betreft het kip en het ei verhaal moest het ei natuurlijk eerder komen. Evolutionair onderzoek heeft bewezen dat eieren ouder zijn dan kippen. Kippen behoren tot de vogelfamilie die circa 150 miljoen jaar oud is, echter het leggen van eieren dateert al van 300 miljoen jaar geleden.
Weet jij trouwens wat de code op je ei betekent? In dit artikel vertel ik je er alles over!