Op het vlak van voeding betekent veganisme afzien van alle producten die geheel of gedeeltelijk van dieren afkomstig zijn. Dus, naast deze beknopte definitie, wat is veganisme, waarin verschilt het van vegetarisch eten en wat moet u doen om veganist te worden?

Een langzame start voor het veganisme

De termen ‘dairyban’, ‘vitan’, ‘benevore’, ‘sanivore’ en ‘beaumangeur’ werden voorgesteld als benaming voor de nieuwe subgroep van het vegetarisme. Uiteindelijk werd voor ‘veganisme’ gekozen en in 1944 werd The Vegan Society opgericht. Het duurde wel nog 5 jaar voordat de bovenvermelde definitie van veganisme werd opgesteld. De beweging kwam heel traag op gang, vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog, en volgens de eerste gepubliceerde cijfers waren er slechts 35 leden. In de jaren zeventig groeide het veganisme overduidelijk, maar het duurde nog enkele tientallen jaren voor het echt de wind in de zeilen kreeg na jaren van negatieve artikels in de pers en twijfel over de nutritionele haalbaarheid van het dieet. De laatste 5 jaar is de manier waarop veganisme in de media wordt voorgesteld drastisch veranderd, zozeer zelfs dat het veganistische dieet en dus ook veganistische recepten nu ook bij niet-veganisten trendy zijn.

Vegetarisch of veganistisch?

Het veganisme en zijn neefje, het vegetarisme, zijn globaal gezien sterk verwant en worden vaak met elkaar verward. En dat is te begrijpen. De term ‘vegetarisme’ werd in de geschiedenis van deze twee bewegingen soms door elkaar gebruikt met veganisme. Pas na de oprichting van The Vegetarian Society in het Verenigd Koninkrijk in 1847 werden zuivelproducten en eieren officieel opgenomen in het vegetarische dieet. Om een voorbeeld te geven van de verwarring: bijna 40 jaar later verklaarde de vicevoorzitster van de London Vegetarian Society dat ze technisch gezien geen vegetariër was omdat “ik gedurende heel die periode dierlijke producten zoals boter, kaas, eieren en melk heb gebruikt.”

Is het gezond om veganist te zijn?

In de jaren vijftig en daarna werd er veel geschreven en gedebatteerd over de vraag of veganisme gezond is. Die bezorgdheid heeft ertoe geleid dat nu wordt erkend dat veganisten ervoor moeten zorgen dat ze voldoende vitamine B12 binnenkrijgen, evenals vitamine D, B6 en B2, foliumzuur, selenium en jodium. Raadpleeg altijd een arts voor u met een dieet begint. Een evenwichtig veganistisch dieet bevat veel gezonde voedingsmiddelen, zoals fruit, groenten, noten, granen, zaden, bonen, peulvruchten en plantaardige melk. Vergeet niet dat veel groenten en fruit beduidend langer vers blijven wanneer u ze in een Liebherr BioFresh-lade bewaart.

Eten veganisten honing?

Het is overduidelijk dat veganisten geen zuivel eten, maar hoe zit het met de producten van andere dieren, zoals insecten? Wel, al zeer snel na de oprichting van The Vegan Society werd officieel overeengekomen dat honing niet in het veganistische dieet zou worden opgenomen. Deze beslissing werd in 1974 teruggedraaid en uiteindelijk nog eens teruggedraaid naar de oorspronkelijke beslissing van 1988, die sindsdien onveranderd is gebleven.

Conclusie

Veganisme begon als een uitloper van het vegetarisme, maar is uitgegroeid tot een levensstijl, die keuzes bepaalt van kleding tot geneesmiddelen (geen dierenproeven) en zelfs entertainment (dierentuinen, aquaria en sport). Veel producten hebben nu het keurmerk ‘vegan’, zodat u er zeker van kunt zijn dat ze werden geproduceerd zonder uitbuiting van dieren.

Voor meer informatie over veganisme, bezoek de website van The Vegan Society. Als je dit artikel leuk vond, laat het ons weten op Facebook! Wij zijn geïnteresseerd in uw getuigenis!