Heeft u ook last van druipend water of ijsvorming aan de binnenwand van uw koelkast? Liebherr to the rescue! Vandaag leggen we u uit waarom dit gebeurt en wat u daar eventueel tegen kan doen.

Ten eerste is water of een laag ijs op de achterste binnenwand in een koelkast niet ongebruikelijk, in feite is watervorming aan de achterwand van een koelkast een volledig normaal fysisch proces. Water zal altijd op het koudste punt verzamelen en condenseren, omdat koude lucht minder vocht kan vasthouden dan warme lucht. In koelkasten condenseert water op de achterste binnenwand omdat de verdamper zich daar bevindt en het de verdamper is die de “warmte” uit de binnenkant trekt.

Bij welke toestellen doet zich dit voor?

Vocht en ijs verschijnen op de achterwanden van koelkasten die voorzien zijn van een achterwandverdamper zonder verticale scheidingsplaat. Hoewel condensatie nog steeds plaatsvindt bij toestellen met verticale scheidingsplaten, wordt de vorming van vochtdruppels door de scheiding verborgen en is deze daarom niet zichtbaar.

Duiden water en ijs op een probleem met het toestel?

Zeker niet. Zoals we al hebben vermeld is de opeenhoping van water aan de achterwand volledig normaal, maar er zouden zich slechts enkele druppels of een dunne laag water mogen vormen. Als water zich verzamelt in de condensafvoerpijp, is de afvoerpijp mogelijk verstopt. In dit geval is het raadzaam om de pijp zorgvuldig schoon te maken om het condensaat vrij te laten afvoeren.

Hoe kan dit fenomeen worden voorkomen?

Of en hoeveel water of ijs zich op de binnenwand vormt, wordt bepaald door de volgende factoren:

  • Hoge omgevingstemperaturen. Als de omgevingstemperatuur hoog is, moet de compressor langer draaien om de vereiste temperatuur in de koelkast te behouden. Dit kan soms resulteren in ijsvorming.
  • Lage thermostaatinstelling. Als de temperatuurthermostaat te laag is ingesteld, kan de lucht in de koelkast minder vocht absorberen, waardoor vochtvorming op het koudste punt (de achterwand) wordt verhoogd. Bovendien moet de compressor langer draaien om de koelkast een groter koelvermogen te bieden. Dit vermindert de tijd dat de koelkast niet actief koelt in verhouding tot de draaitijd van de compressor, waardoor het condensaat op de achterwand minder tijd heeft om in het afvoerkanaal te worden afgevoerd.
  • Natte voedingsmiddelen. Als u waterrijke voeding (bijv. fruit, groenten, vis, vlees, zuivelproducten) of gerechten die nog warm zijn in het hoofdcompartiment van de koelkast bewaart, geven ze veel vocht vrij in de binnenkant van de koelkast. Dit vocht verzamelt zich op de achterwand als condensaat. Plaats dus geen warme voeding in de koelkast; wacht tot het volledig is afgekoeld. Indien uw koelkast een BioFresh lade heeft, bewaart u hierin uw groenten, vlees en zuivelproducten.
  • De deur openen. Door het regelmatig openen en sluiten van de deur kan warmte en vocht in de koelkast komen en moet de compressor lang en hard draaien om de binnentemperatuur naar het gewenste niveau terug te brengen. Als de compressor lang moet draaien, kan er zich ijs vormen op de binnenwand van de koelkast.
  • De deurafdichting is niet luchtdicht. Als het water correct wordt afgevoerd en de achterwand bevroren is of er zich plassen water vormen, is de deurafdichting mogelijk niet luchtdicht. Warme lucht buiten de koelkast kan meer vocht absorberen dan de koude lucht in de koelkast; een klein gat in de deurafdichting zorgt ervoor dat er voortdurend warme lucht en vocht in de koelkast kan. Dit zal condenseren of ijs op de binnenwand vormen.

Om af te sluiten:

In het uitgebreid assortiment van Liebherr zijn er modellen die nooit vochtige of bevroren binnenwanden krijgen: namelijk onze BioFresh koelkasten, die beschikken over een verticale scheidingsplaat vóór de eigenlijke binnenwand. Bovendien blijven voedingswaren dankzij BioFresh langer vers en drogen ze veel minder snel uit.

 

Hebt u na het lezen van dit artikel nog vragen of opmerkingen? Schrijf ons! Laat hieronder een reactie achter of discussieer met ons op Facebook.