Men schat dat jaarlijks zo’n 17 miljard wijnflessen worden gevuld en verzegeld. Vandaag de dag is er, naast traditionele kurk en synthetische plastic afsluitingen, een groeiende trend richting de schroefdop. Maar welke is – als er al een is – de beste?

flasche von rot wein und corks auf hölzern tisch

De functie van de kurk

Tot vrij recent geleden zouden wijnliefhebbers het onvoorstelbaar hebben gevonden om oprecht van hun favoriete wijnen te kunnen genieten zonder het heilige ritueel van het ontkurken. Lange tijd waren de gemakkelijke, beproefde schroefdoppen behouden voor flessen van meer bescheiden wijnen. De misvatting dat schroefdoppen enkel zouden kunnen worden gebruikt voor minder dure wijnen is nu eindelijk de laan uit. Steeds meer kwaliteitswijnen zijn al een hele tijd op de markt gebracht met schroefdoppen en geen traditionele kurken.  Twee factoren hebben een belangrijke rol gespeeld in deze shift naar schroefdoppen: eerst en vooral wilde men natuurlijk de vreselijke mogelijkheid vermijden dat een wijn bij het openen naar kurk smaakt. Daarnaast bleef het intrinsieke gevoel dat de wijn in het glas exact zou moeten zijn zoals de wijnmaker hem heeft bedoeld. Met andere woorden: vrij van alle invloeden ten gevolge van het bottelproces.

Of toch een schroefdop?

De mate waarin de schroefdop zijn associatie met goedkopere wijn is verloren, wordt duidelijk aangetoond door de gerespecteerde Australische producent Penfolds met zijn RWT, een echte ‘cultwijn’ van down-under en een prestigieuze drank met een prijs van ongeveer 100 euro. Natuurlijk hebben sommige connaisseurs, zoals te verwachten is, blijvende twijfels over de mogelijkheid van een schroefdopfles om de volledige rijping van een superieure wijn tijdens de opslag te vergemakkelijken.

Het argument dat dikwijls wordt gebruikt is dat, voor de optimale ontwikkeling van de wijn in de fles, een heel kleine gasvormige uitwisseling nodig is, een quasi-’ademen’ door de natuurlijke kurk, dat afwezig is wanneer de wijn hermetisch is afgesloten met een schroefdop.  Deze vrees werd echter meermaals weerlegd in wetenschappelijke onderzoeken.  In 2001 publiceerde het vermaarde Australische instituut voor wijnonderzoek al een onderzoek dat de notie dat een schroefdop een ongunstig effect heeft op de opslag van wijn, definitief heeft ontkracht. Klaarblijkelijk is de zuurstof in de vrije ruimte van de fles, samen met de zuurstof die uit de wijn wordt opgelost, absoluut voldoende om een gunstige rijping te garanderen.

Hebt u vragen of opmerkingen? Schrijf ons! De commentaarfunctie vindt u onder deze bijdrage. Of discussieer met ons op Facebook.

 

Of schrijf u in voor onze FreshMag nieuwsbrief!

[wysija_form id=”1″]