Raak je ook in paniek als je de wijnkaart krijgt op restaurant? Vind je het moeilijk om een wijn uit te kiezen als je ervoor staat in de supermarkt? Als je deze veelvoorkomende wijnsoorten kent, kies je de volgende keer een stuk makkelijker!
Veel wijnen dragen de naam van het druivenras waarvan ze gemaakt zijn, denk bijvoorbeeld aan chardonnay, cabernet sauvignon of malbec. Er zijn ook wijnen die vernoemd zijn naar de wijnstreek waar ze vandaan komen, zoals Bordeaux, Rioja of Bourgogne. De wijn kan daar gemaakt zijn van één druivenras of van een blend van verschillende druiven, dit verschilt per wijnmaker. In dit bericht hebben we het alleen over wijnen die gemaakt zijn van één druivenras. Dit noem je ook wel mono-cépagewijnen of mono-cépages.
Deze rode wijnen moet je kennen:
- Cabernet sauvignon
De cabernet sauvignon is misschien wel een van de bekendste rode wijnen. Deze wijn is meestal stevig, met zuren en de smaak van zwarte bessen. Hij past daarom goed bij stevige gerechten zoals rood vlees. - Merlot
Misschien wel net zo populair is de merlot. Deze wijn heeft een zachte en toegankelijke smaak met weinig zuur en weinig tannines. Merlot wordt in wijngebieden over de hele wereld verbouwd, maar hoe warmer het gebied is, hoe zachter de smaak van de wijn. Merlot past goed bij een hamburger of biefstuk. - Tempranillo
Tempranillo is een zachte, soepele wijn met een niet al te uitgesproken smaak. Deze wijn is daarom zeer geschikt voor beginnende rode wijndrinkers. De wijn is dankzij zijn veelzijdige smaak lekker bij veel verschillende gerechten zoals gegrilde gerechten of gerechten op basis van tomatensaus. - Malbec
Malbec is een druivensoort die van oorsprong uit Frankrijk komt, maar nu met name veel in Argentinië te vinden is. Bij een malbec proef je een krachtige smaak met veel rijp zwart fruit en zachte tannines. Hou ouder de wijn, hoe soepeler en zachter de smaak wordt. Malbec past uitstekend bij een goede steak, maar is ook lekker met gerechten met paddenstoelen en bij varkensrollade. - Syrah of shiraz
Syrah of shiraz zijn dezelfde druivensoorten, het verschil zit hem in de herkomst. In Frankrijk wordt de druif syrah genoemd, terwijl in Australië en andere ‘Nieuwe Wereld’-landen de naam shiraz wordt gebruikt. Hoe warmer het klimaat, hoe rijper de wijn smaakt. Een lichte syrah (uit koelere klimaten) past goed bij gegrild lamsvlees en gegrilde aubergine. Een zwaardere syrah (uit warmere klimaten) past bijvoorbeeld goed bij stoofschotels en varkensvlees.
Deze witten wijnen moet je kennen:
- Sauvignon blanc
De sauvignon blanc is volgens mij de meest bekende droge witte wijn die er is. Een sauvignon blanc is fris, fruitig en vaak iets zurig. De wijn wordt wereldwijd verbouwd en per land kan de smaak behoorlijk verschillen. Zo is een Franse wijn vaak lichter van smaak dan een uit Nieuw-Zeeland. Over het algemeen passen alle sauvignon blancs goed bij vegetarische gerechten zoals salades of geroosterde groenten. De Franse soorten passen goed bij bijvoorbeeld sushi, gerechten met tomaten of schaal- en schelpdieren. De wijnen uit Nieuw-Zeeland passen juist goed bij ‘frisse’ gerechten zoals frisse salades of Aziatische gerechten met citrusvruchten.
- Chardonnay
Chardonnay is een witte wijn die populair is onder liefhebbers, maar ook door niet iedereen gewaardeerd wordt. Een chardonnay is vaak zacht en romig, maar dit hangt sterk af van de rijping. Wijnmakers kunnen heerlijke lichte chardonnays maken, maar door de wijn op hout te laten rijpen kan een chardonnay ook rijker en romiger van smaak zijn. Een lichte chardonnay past heel goed bij salades en schaal- en schelpdieren. Een romige chardonnay is de ideale begeleider van vis en gevogelte met romige saus.
- Viognier
Houd je van chardonnay? Dan kun je een viognier waarschijnlijk ook waarderen! Deze wijnen lijken op chardonnay, maar zijn vaak lichter van smaak en hebben meer bloemige tonen. Ook bij viognier geldt dat deze romig en vol van smaak is bij houtrijping en juist een stuk frisser zonder. Viognier past goed bij pittige en aromatische gerechten uit bijvoorbeeld de Aziatische of Marokkaanse keuken of bij Franse kazen.
- Riesling
De riesling is een van de bekendste druifsoorten uit Duitsland, maar hij komt ook veel voor in de Franse Elzas. De smaak kan variëren van fris droog tot zeer zoet, maar elke riesling heeft duidelijk waarneembare fijne zuren. Het aroma is vaak fruitig en intens. Zoete riesling past goed bij pittige Aziatische gerechten, terwijl droge riesling goed past bij lichte vis, gevogelte of gedroogde ham.
- Pinot gris of pinot grigio
Pinot gris en pinot grigio zijn twee namen voor dezelfde druif. De pinot gris komt vaak uit de Franse Elzas, terwijl de pinot grigio groeit in de Italiaanse regio Veneto. Die verschillen in afkomst zie je terug in de smaak. De Franse pinot gris heeft vaak een volle, fruitige en soms iets vettige smaak. Deze past goed bij Indiase en Thaise curry’s met kokos, gamba’s of gebraden kip. De Italiaanse pinot grigio is frisser met een ietwat kruidige citrussmaak en is lichtzoet. De pinot grigio is een ideale borrelwijn en is ideaal voor Italiaanse borrelhapjes zoals kaas of gedroogde ham.
Heb je vragen over wijn of over het bewaren van wijn? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht of discussieer met ons op Facebook.