Er bestaan veel mythes over gezond eten en drinken. Deze mythen zijn in de loop van de tijd heel vaak herhaald zodat veel mensen ze geloven, zonder zich hierbij vragen te stellen. We kozen een aantal populaire mythes, onderzochten deze en zullen ze hierbij ontkrachten …

 

Mythe 1: Eet niet na 18 uur

Conventionele wijsheid is in de loop der jaren veranderd. De huidige opvatting is dat een calorie een calorie is. Het moment waarop je iets consumeert heeft weinig tot geen invloed op je gewicht of je algemene gezondheid. De gulden regel is om 3-4 uur voordat je wilt gaan slapen geen zware maaltijd meer te eten. Als je van plan bent om om 22 uur te gaan slapen, dan eet je inderdaad beter niet meer na 18 uur. Als je langer opblijft, kun je op een later tijdstip je avondmaaltijd eten.
Zorg ervoor dat je geen honger lijdt: Je bent geen Mogwai, je kunt eten wanneer je wilt! Wees redelijk: snacks in kleine porties zijn een uitstekende manier om je zin in eten onder controle te houden en geen hele pot ijs naar binnen te werken. Het is belangrijk met mate te eten en jezelf niet uit te hongeren!

 

Mythe 2: Van chocolade kom je aan

Van chocolade kom je aan en dat is de absolute waarheid. Dit is een van de meest tijdloze mythen! Chocolade bevat inderdaad veel calorieën, maar de koolhydraten die ze bevatten worden snel verteerd en verbruikt door ons lichaam. Je kiest best voor pure chocolade in plaats van melkchocolade, omdat deze antioxidanten bevat. Algemeen gesproken is het zeker niet slecht om te genieten van je favoriete lekkernij, zolang je dit met mate doet en het jou een goed gevoel geeft. Onthoud daarom de volgende wijze uitspraak van de Spice Girls: “Too much of something is bad enough”.

 

Mythe 3: Drink 2 liter water per dag

Er is geen enkele wetenschappelijke studie die dit bevestigt. Je noodzakelijke hydratatie is UITERST persoonlijk. Er bestaat geen nauwkeurige aanbeveling voor de dagelijkse hoeveelheid water die een mens nodig heeft. Wat kan je dan het beste doen? Luister naar je lichaam! Als je dorst hebt, moet je drinken. Pas dit aan aan je hoeveelheid beweging, wanneer je buiten bent tijdens een hittegolf, enz. Verspil geen geld aan een product dat je vertelt wanneer je water moet drinken. Je lichaam werkt niet volgens een nauwkeurige timer en zal je laten weten wanneer het tijd is voor een glas water!

 

Mythe 4: Drink niet meer dan één kop koffie per dag

De meeste koffiekenners zullen hierom lachen, maar er zijn nog steeds veel mensen die geloven dat het drinken van meer dan één kop koffie per dag schadelijk is. Slapeloosheid, prikkelbaarheid en hartkloppingen worden allemaal toegeschreven aan de donkere drank. Cafeïne is een natuurlijk opwekkend middel. Wanneer je koffie drinkt, wordt dit bijna onmiddellijk opgenomen door je lichaam en na 4-5 uur is het uit je systeem. Het is absoluut geen probleem om de hele dag in redelijke hoeveelheden koffie te drinken. Zie mythe 1 voor het moment waarop je moet stoppen. Let er echter wel op hoeveel suiker je in je kopje doet.

 

Mythe 5: Bruine suiker is gezonder dan witte suiker

Bruine suiker is suiker met melasse. Witte suiker is gewoon geraffineerde suiker. Alle kristalsuikers hebben min of meer dezelfde voedingswaarden en bevatten ongeveer hetzelfde aantal calorieën. In het algemeen moet je altijd op je suikerinname letten, maar welke suiker je gebruikt, hangt vooral af van je persoonlijke smaak en waarvoor je de suiker gebruikt.

 

Mythe 6: Diepvriesfruit en -groenten zijn minder voedzaam

Diepgevroren fruit en groenten kunnen even voedzaam zijn als de verse variant. Belangrijk is wel dat ze kort na de oogst correct worden ingevroren. Een reeds lang bestaande techniek, genaamd ‘snelkoeling’, zorgt ervoor dat bevroren voedsel het merendeel van zijn voedingsstoffen behoudt.

Je kunt ook zelf je Liebherr-koelkast gebruiken voor snelkoeling! Na activering van de SuperFrost-functie wordt de temperatuur in het vriesvak snel verlaagd tot -32 °C. Onder deze omstandigheden worden het fruit en de groenten snel bevroren en behouden ze een maximale hoeveelheid voedingsstoffen. SuperFrost wordt automatisch uitgeschakeld, dus hoef je nergens meer naar om te kijken.

 

Mythe 7: Rauwe groenten zijn gezonder dan gekookte

Het leuke aan groenten is dat de meeste groenten zowel rauw als gekookt lekker zijn. Meestal kies je op basis van je persoonlijke voorkeur en kun je dus geen verkeerde keuze maken.  Groenten koken biedt echter wel een voordeel: door het koken en vooral stomen van groenten blijven de antioxiderende eigenschappen beter behouden.

 

Heb je vragen? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.

 

Of schrijf u in voor onze FreshMag nieuwsbrief!

[wysija_form id=”1″]