De beste en meest gekozen wijnen zijn schaars en duur. Erg duur eigenlijk! De reden waarom het genieten van deze uitzonderlijke wijnen vooral is voorbehouden aan een paar zeer rijke wijnkenners. Dit zijn de tien ultieme cult wijnen die je ooit in je leven moet hebben geproefd, wanneer geld geen rol speelt.

Cult wijnen
 1. Chateau Lafite-Rothschild, Bordeaux

  Dit wijnlandgoed, eigendom van een Franse bankfamilie sinds 1868, wordt nog altijd beschouwd als de belichaming van de fijne Bordeaux cultuur en is het meest bekende kasteel van de regio. Prijs per fles van een lopend jaar: vanaf € 500.

 2. Romaneé-Conti, Bourgogne

  De duurste en meest begeerde rode wijn op aarde. In volledig eigendom van de gelijknamige Romaneé-Conti, deze Grand Cru regio beslaat slecht 1,81 hectare en produceert gemiddeld 5000 flessen per jaargang. Andere wijnen van het Domaine zijn niet zo zeldzaam, maar net zo begeerlijk. Prijs per fles van een lopend jaar: vanaf € 11.000.

 3. Montrachet Domaine Leflaive, Bourgogne

  De druiven van Le Montrachet produceren de mooiste witte wijnen ter wereld. Deze Grand Cru wijngaard beslaat ongeveer acht hectare en wordt beheerd door een aantal gerenommeerde wijnmakers. De meest begeerde bottelingen zijn die van de supersterren als Domaine Leflaive, die wordt geproduceerd uit een klein stuk land (0,08 hectare) bij Le Montrachet. Prijs per fles van een lopend jaar: vanaf € 4.500.

 1. Krug Clos d’Ambonnay, Champagne

  Krug, opgericht in 1843, wordt min of meer aanbeden door champagnekenners. Naast de reguliere cuvées, worden twee extreem zeldzame champagnes geproduceerd: Clos du Mesnil en Clos d’Ambonnay. De laatste wordt geproduceerd uit een kleine wijngaard van 0,68 hectare en wordt gezien als de duurste champagne ooit. Tot nu toe is het alleen geproduceerd in vier jaren: 2000, 1998, 1996 en 1995. Prijs per fles van een lopend jaar: vanaf € 1.800.

 2. Pingus, Ribera del Duero

  In 1995 opende de Deense wijnmaker Peter Sisseck de Dominio de Pingus wijnmakerij in het centrum van de groeiende Spaanse regio van Ribera del Duero. Nadat Robert Parker (‘s wereld meest invloedrijke wijncriticus) verklaarde dat de wijngaard ’s debuut wijn een van de grootste wijnen was die hij ooit had geproefd, gingen de prijzen op de internationale wijnmarkt door het dak. Het landgoed heeft een wijngaard van 5 hectare en premium Pingus wijn wordt nu geacht als de meest zeldzame en duurste wijn van Spanje. Prijs per fles van een lopend jaar: vanaf € 800.

 3. Scharzhofberger Riesling Trockenbeerenauslese Egon Müller, Saar

  Egon Müller is de ultieme cult wijnmaker van Duitsland. Internationale verzamelaars en kenners zijn bereid om een fortuin te betalen voor zijn edele zoete Rieslings. De wijnen geproduceerd in Scharzhofberg behoren tot de mooiste en begeerlijkste wijnen in de wereld. Misschien wel de meest begeerlijke is de Trockenbeerenauslese – slechts enkele tientallen flessen worden gewoonlijk geproduceerd en verkocht op een veiling. Prijs per fles van een lopend jaar: vanaf € 6.000.

 4. Penfolds Grange Bin 95, zuid Australië

  Al meer dan een halve eeuw wordt Penfolds Grange, Australisch cult wijn par excellence beschouwd als de eerste echte ‘Premier Cru’ van het zuidelijk halfrond – het is de enige wijn die op de cultureel erfgoedlijst van de South Australian National Trust staat vermeld. Prijs per fles van een lopend jaar: vanaf € 500.

 5. Barolo Riserva Monfortino Giacomo Conterno, Piedmont

  Door veel deskundigen wordt de Monfortino van het huis van Giacomo Conterno gezien als de beste rode wijn van Italië. Deze uitzonderlijke Barolo wordt alleen geproduceerd in zeer uitzonderlijke jaren en daarna voor tenminste zeven jaar in vaten opgeslagen voordat deze wordt gebotteld. De houdbaarheid is legendarisch. Prijs per fles van een lopend jaar: vanaf € 500.

 6. Screaming Eagle Cabernet Sauvignon, Napa Valley

  Deze Cabernet Sauvignon is de ultieme cult wijn van Californië en komt uit Oakville in de Napa Valley. De eerste gebottelde wijnoogst was in 1992 en werd meteen bekroond met de ongelofelijke score van 99 punten door de toonaangevende wijncriticus Robert Parker. Latere jaargangen in 1997, 2007, 2010 en 2012 overtroffen deze fenomenale score en behaalden ieder een perfecte score van 100 punten. De uitstekende kwaliteit in combinatie met een lage productie van 5000-8000 flessen per jaar hebben Screaming Eagle tot de duurste wijn in de VS gemaakt. Prijs per fles van een lopend jaar: vanaf € 2.500.

 7. 4G, South Africa

  Zuid-Afrika’s legendarische wijnmaker Giorgio Dalla Cia en Bordeaux’s wereldberoemde ‘Pope of wine’, wijlen Prof. Denis Dubourdieu, zijn de oprichters van dit relatief nieuwe project. Hun opdracht was de beste en duurste rode wijn die Zuid-Afrika ooit in zijn 350-jarige wijngeschiedenis heeft gekend te creëren. Pas 3000 tot 4000 flessen van dit nieuwe Zuid-Afrikaanse wijnicoon worden jaarlijks gebotteld. De internationale doorbraak kwam in 2015 toen hij, in een blinde smaaktest, de verzamelde concurrentie van 100 punten Bordeaux megasterren in het stof liet bijten. Prijs per fles van een lopend jaar: vanaf €400.

 

Heb jij ooit een van deze wijnen mogen proeven? Wij zijn benieuwd naar je ervaringen! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.