Je herkent het misschien wel, je pakt een ei uit de koelkast maar eigenlijk heb je geen idee hoe lang je deze al bewaard hebt en of het nog steeds goed is? Met deze 4 tips kom je er eenvoudig achter of je eieren nog steeds vers zijn!

1. De watertest

Leg het ei voorzichtig in een glas water. Als het ei op de bodem blijft liggen is het nog vers. Als de punt van het ei omhoog komt is het ei 2-3 weken oud, maar kun je het nog prima eten. Blijft het ei drijven? Dan is het bedorven en moet je het weggooien.

Als eieren ouder worden verdampt er vocht door de schaal en komt er steeds meer lucht in het ei. Hoe meer lucht in het ei, hoe meer het zal gaan drijven. Eieren die blijven drijven te oud om te eten.

2. De breektest

Breek het ei in een kom en kijk goed naar de textuur en vorm van de dooier en het eiwit. Als de eierdooier compact is en in het midden wordt gehouden door een dik en slijmerig eiwit is je ei nog goed. Als de dooier uit het midden loopt en het eiwit meer vloeibaar wordt is het ei al wat ouder maar nog prima te gebruiken. Als de dooier volledig vloeit en zich verspreidt door een vloeibaar eiwit is je ei niet meer goed.

3. De hoortest

Schud het ei en luister goed of je een klotsend geluid hoort. Een vers ei klotst niet. Hoor je wel een klotsend geluid? Dat betekent dat het vocht in het ei ondertussen door lucht vervangen is. Dan is het beter is om het niet op te eten.

4. Let op de THT-datum

Misschien een open deur, maar de THT-datum (tenminste houdbaar tot) staat altijd op de eierdoos. Tot deze datum kun je eieren gerust eten. Je kunt een ei meestal ook na deze datum nog enkele dagen eten, zeker als je ze op de juiste manier bewaart. Je kunt dan altijd nog bovenstaande tips gebruiken om te controleren of een ei inderdaad nog goed is.

Soms is de THT-datum ook op de eieren zelf gedrukt, maar dit is niet verplicht. Wel staat er altijd een code op het ei. Deze eicode zegt niets over de houdbaarheid, maar vertelt waar de eieren vandaan komen en hoe de kippen worden gehouden. In dit artikel kun je lezen hoe je deze eicode zelf kunt ontcijferen.

Eieren met code

Wat is de beste manier om eieren te bewaren?

Koop eieren altijd zo vers mogelijk en bewaar ze direct daarna in de koelkast! In de koelkast wordt het risico op salmonellabesmetting en de groei van bacteriën verkleind. Daarnaast drogen eieren in de koelkast minder snel uit.

Heb je een Liebherr koelkast met BioFresh? Bij een temperatuur van 0°C in de BioFresh-lade blijven eieren nog langer vers dan in een normale koelkast. Je kunt eieren dan tot 45 dagen bewaren!

Eieren in de koelkast

Bewaar eieren altijd met de punt naar beneden. Dit zorgt ervoor dat de dooier op zijn plek blijft en daardoor blijft een ei langer houdbaar. Omdat de schaal van een ei poreus is nemen eieren snel geurtjes over. Je kunt ze daarom beter niet te dicht in de buurt van vis, knoflook, ui of andere sterk ruikende producten bewaren.

 

Heb je vragen over het bewaren van eieren? Of tips over hoe jij controleert of een ei nog vers is? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.