Wist je dat je met een paar simpele handelingen je bier beter kunt laten smaken? Wij geven je vijf tips!

Tips om je bier beter te laten smaken

1. Bewaar bier op een donkere plek

Licht is een van de grootste vijanden voor de kwaliteit van bier. Bier zit niet voor niets in donkere flessen! Als er teveel licht in het bier komt, gaat je bier stinken. En aangezien de smaak voor een groot gedeelte wordt beïnvloed door geur, gaat de smaak van je bier er flink op achteruit. Bewaar bier daarom nooit in de tuin of op het balkon, maar in de koelkast, een kast of een afgesloten doos.

2. Drink bier op de juiste temperatuur

De meeste bieren worden uit de koelkast geserveerd op een temperatuur van ongeveer 5°C. Voor een pilsje is dit een goede temperatuur, maar voor de meer aromatische bieren is dit te koud. Over het algemeen geldt hoe hoger het alcoholpercentage, hoe warmer je het bier kunt drinken.

Uiteraard is smaak heel persoonlijk, maar je kunt de volgende adviestemperaturen aanhouden:

Pilsener: 3-8°C
Dubbel: 6-10°C
Tripel: 6-10°C
Blond: 4-7°C
Witbier: 3-5°C
Weizen: 6-8°C
India Pale Ale: 8-13°C
Porter/Stout: 8-13°C
Bokbier: 8-12°C

 

3. Drink bier uit een glas

Zoals je hierboven al kon lezen wordt je smaak door een groot gedeelte beïnvloed door de geur. Als je bier uit een flesje drinkt is het moeilijker om je bier te ruiken en zal je de smaak niet optimaal proeven.

En niet alleen de geur draagt bij aan de smaak. Ook de kleur van het bier speelt een rol. Pas bij het uitschenken is de kleur van het bier goed te zien.

Heb je geen glas bij de hand? Bier uit een plastic beker kan ook.

4. Schenk bier in het juiste glas

Er zijn veel verschillende soorten bierglazen, bijna ieder merk heeft zijn eigen glas. Nu hoef je echt niet de hele kast vol te hebben staan met bierglazen, maar er zijn wel een aantal glazen die elke bierliefhebber zou moeten hebben.

Pilsglas

Veel mensen hebben deze glazen wel in de kast staan, in de horeca krijg je vaak een vaasje of fluitje. Doordat een pilsglas vrij smal is, krijgen de geuren van hop en mout weinig ruimte om te ontsnappen tijdens het drinken. Dit is ideaal voor, de naam zegt het al, pilseners.

Weizenglas

Een weizenglas is groot en heeft een ovalen bovenzijde. In combinatie met het hoge koolzuurgehalte van weizen zorgt dit voor een rijke schuimkraag die het bier beschermt. Als je je weizen goed uitschenkt kun je de schuimkraag boven het glas uit laten steken.

IPA-glas

Het IPA-glas heeft een unieke vorm. De smalle onderzijde zorgt ervoor dat het bier niet te snel opwarmt. Het brede middelste deel geeft het bier en de aroma’s ruimte om zich te ontwikkelen. De smalle bovenzijde zorgt er, net als bij een pilsglas, voor dat je de aroma’s goed kunt ruiken.

Kelk

Abdijbieren drink je uit een kelk. Schenk de abdijbier rustig uit in het komvormige glas. Hierdoor ontstaat een bescheiden schuimkraag die als een soort deken de fijne aroma’s beschermt. Een kelk staat bovendien op een voet, waardoor het bier beter op temperatuur blijft.

Tulpglas

Deze bierglazen hebben een tulpachtige vorm  en een grote opening. Over het algemeen kan het flesje in een keer worden ingeschonken. Dit glas is geschikt voor bokbieren, maar ook een zwaar blond bier komt hierin goed tot zijn recht.

5. Zorg voor een schoon glas

Dit lijkt voor de hand liggend, maar je bierglas moet altijd schoon zijn! Als het glas nog wat vettig is zal de schuimkraag snel inzakken.

Je kunt bierglazen het beste met de hand afwassen in warm water en soda. Zorg dat je daarna de glazen grondig naspoelt met water. Wrijf de glazen droog met een linnen theedoek. Voor het beste resultaat gebruik je een schone theedoek die zonder wasverzachter is gewassen.

 

Heb je vragen? Of heb je andere leuke tips? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.