Wanneer je water of ijs in je koelkast ziet, vraag je je misschien af of dit wel normaal is. Wees gerust, dit is normaal. Ik zal je hieronder uitleggen waardoor dit ontstaat en hoe je het kunt beperken.
Bij het openen van de koelkast stroomt warme lucht het koeldeel in. Na het sluiten van de deur zal deze warme lucht sterk afkoelen. Omdat koude lucht minder vocht kan vasthouden dan warme lucht, treedt condensatie op. Condens is altijd zichtbaar in de vorm van waterdruppeltjes en deze slaan neer op het koudste punt. In dit geval op de achterwand van de koelkast.
Waarom zie ik dan soms ijsdruppels?
In de achterwand van de koelkast zit de verdamper. De verdamper trekt de warmte uit het interieur van de koelkast waardoor de koelkast koud wordt. De verdamper is onderdeel van het koelproces en wordt tijdens het aanslaan van de motor (compressor) zeer koud. Omdat de verdamper zo koud wordt, zullen de waterdruppeltjes die op de achterwand zitten tijdelijk bevriezen tot ijsdruppels.
Bij welke apparaten doet zich dit voor?
Condensatie op de achterwand doet zich bij iedere koelkast voor. Bij Liebherr koelkasten of koel/vriescombinaties met BioFresh kunnen we dit alleen niet zien. Deze modellen hebben vanwege het BioFresh systeem een dubbele achterwand. Condensatie op de achterwand treedt dus wel op maar dankzij de dubbele achterwand is dit niet zichtbaar.
Wijzen water en ijs op een probleem met het apparaat?
Zeker niet! Condensvorming is een natuurlijk proces maar er mag slechts een enkele druppel of een dun laagje ijs ontstaan. Overtollig vocht wordt via een gootje en afvoer aan de onderzijde van de verdamper afgevoerd en opgevangen in een bakje bovenop de compressor. Door de warmte van de compressor verdampt het vocht. Wanneer er water in het gootje blijft staan betekent dit zeer waarschijnlijk dat de afvoer verstopt is. De afvoer kun je voorzichtig doorprikken met een lang, onscherp voorwerp (bijvoorbeeld een satéprikker) en vervolgens reinigen met twee druppeltjes chloor, gevolgd door een eetlepel water om zeker te zijn dat alle kruimels en bacteriën zijn verwijderd.
Hoe voorkom je te veel vocht en ijs op de verdamper?
Hoeveel water of ijs zich op de achterwand vormt, wordt bepaald door de volgende factoren:
* Hoge omgevingstemperatuur. Als het heel warm is in de ruimte waar de koelkast staat moet de compressor langer draaien om de koelkast op temperatuur te houden. Hierdoor blijft de verdamper heel lang koud waardoor er ijsvorming kan ontstaan.
* Zeer lage temperatuurinstelling. Als de koelkast te koud is ingesteld kan de koude lucht in de koelkast minder vocht vasthouden. Er zal meer condensatie op de achterwand ontstaan. De compressor zal langer draaien en de verdamper zal langer koud blijven. De compressor staat minder lang stil waardoor het overtollige vocht op de verdamper minder tijd heeft om te worden afgevoerd.
* Voedingsmiddelen. Als je voeding die veel vocht bevat (bijv. groente en fruit) of warme gerechten in de koelkast bewaart, komt er veel vocht vrij in het interieur van de koelkast. Dit vocht verzamelt zich op de verdamper als condens. Plaats dus geen warme gerechten in de koelkast; wacht tot deze volledig zijn afgekoeld. Wanneer je koelkast beschikt over BioFresh, bewaar je je groenten, vlees en zuivelproducten in de BioFresh-laden.
* Veel deuropeningen. Door het regelmatig openen en sluiten van de deur komt warme en vochtige lucht in de koelkast. De compressor moet langer draaien om de temperatuur weer omlaag te brengen. Als de compressor langer moet draaien, kan er zich ijs vormen op de verdamper van de koelkast.
* Het deurrubber is kapot. Als het deurrubber van de kast is gescheurd, sluit de koelkast niet goed meer af. Er stroomt dan continu warme vochtige lucht in de koelkast. De compressor zal harder moeten werken om de temperatuur laag te houden waardoor er ijsvorming op de verdamper kan ontstaan.
Heb je vragen of opmerkingen? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.