Stel, je hebt een uitgebreid diner gepland voor de feestdagen of een bijzondere gelegenheid en je hebt hiervoor de perfecte wijn uitgezocht. Dan wil je die wijn natuurlijk ook op de beste manier serveren. Het decanteren van wijn kan ervoor zorgen dat de smaak optimaal tot zijn recht komt. Maar moet je nu wel of niet decanteren? En hoe doe je dat?

Wat is decanteren?

Decanteren is eigenlijk niets meer dan het overschenken van wijn in een glazen karaf. Dit wordt vooral bij rode wijnen gedaan. Door te decanteren komt er meer zuurstof bij de wijn, de smaakstoffen en geuren komen hierdoor vrij. Maar de techniek wordt ook gebruikt om bezinksel te scheiden van de wijn.

Jonge wijnen decanteren

Een wijn die eigenlijk nog te jong is om te drinken kun je door decanteren in één keer bloot stellen aan een grote dosis zuurstof. Normaal rijpt een wijn over een lange periode doordat er zeer kleine hoeveelheden zuurstof door de kurk van de fles heen dringen. Door de grote hoeveelheid zuurstof tijdens het decanteren wordt dit proces in een korte periode nagebootst. Hierdoor worden de smaak en geur van de wijn versterkt; de wijn opent zich.

Bij het decanteren wordt een decanteerkaraf gebruikt, deze heeft een smalle hals en een brede buik. Door de brede buik is er een groot oppervlak dat wordt blootgesteld aan de zuurstof in de lucht.

Decanteren van wijn

Oude wijnen decanteren

In wijnen die al wat langer rijpen ontstaat vaak droesem, een bezinksel onderin de fles. Dit is heel normaal, maar dit wil je niet in je wijnglas hebben. Om dit te voorkomen kun je het beste de fles een dag van tevoren rechtop neerzetten. Hierdoor kan al het bezinksel naar de bodem zakken. Open voor het decanteren de fles voorzichtig, zonder veel te schudden, en schenk de fles rustig in de karaf. Wanneer je het bezinksel in de hals van de fles ziet stop je met schenken. Zo blijft het laatste restje van de wijn, met droesem, in de fles achter.

Witte wijnen decanteren?

Het is vooral gebruikelijk om rode wijnen te decanteren, maar bij sommige witte wijnen kan het zeker de smaak verbeteren. Net als bij rode wijnen zorgt zuurstof er ook bij witte wijnen voor dat er meer aroma’s vrijkomen. Doorgaans worden met name wat oudere, meer genuanceerde wijnen die nog een aantal jaren moeten rijpen gedecanteerd. Het decanteren zorgt er bovendien voor dat de wijn iets opwarmt. Bij een iets hogere drinktemperatuur proef je minder zuren en komt de smaak van de wijn vaak beter tot zijn recht.

 

Heb je vragen over het serveren of bewaren van wijn? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.