Alcoholvrij bier werd lang gezien als niet lekker of saai. Maar tegenwoordig is de kwaliteit hoog en is alcoholvrij bier populairder dan ooit! Het aantal liters alcoholvrij bier dat in Nederland werd gedronken steeg tussen 2010 en 2018 van 12,5 miljoen naar 63,8 miljoen. Inmiddels is één op de twintig gedronken biertjes alcoholvrij.
Omdat alcoholvrije bieren steeds populairder worden zie je steeds meer bierbrouwers inhaken op deze trend. Daardoor zijn er ook steeds meer verschillende soorten bier zonder alcohol op de markt. Alcoholvrije pils is het meest populair, gevolgd door alcoholvrije weizen, witbier en radler. Maar wist je dat er ook een ruime keus in alcoholvrije IPA’s, stouts, porters en bokbieren is?
Echt alcoholvrij?
Alcoholvrij bier, of maltbier, is bier zonder alcohol. Althans, dat zou je zeggen. Soms geldt dat bieren met een klein percentage alcohol ook ‘alcoholvrij’ mogen worden genoemd. Voor Nederlandse bieren is de regel dat ze maximaal 0,1% alcohol mogen bevatten om ‘alcoholvrij’ genoemd te mogen worden. Staat er ‘0.0’ op het etiket? Dan zit er helemaal geen alcohol in.
In het buitenland zijn ze over het algemeen minder streng met het maximale percentage van alcoholvrij bier. Binnen Europa zijn er grote verschillen wanneer iets ‘alcoholvrij’ mag heten. In Duitsland en België bijvoorbeeld mag alcoholvrij bier maximaal 0,5% alcohol bevatten. In Spanje is dit tot 1% en Italië en Frankrijk mag een maltbiertje zelfs 1,2% alcohol bevatten. Iets om rekening mee te houden als je in het buitenland een alcoholvrij biertje besteld dus! Buitenlands alcoholvrij bier dat in Nederland wordt verkocht mag een percentage tot 0,5% hebben om als ‘alcoholvrij’ bestempeld te worden.
Er bestaat ook alcoholarm bier, dit mag in Nederland 1,2% alcohol bevatten. Tot slot zie je tegenwoordig ook steeds meer laag alcoholische bieren, vaak Session bier genoemd. Deze bieren hebben een alcoholpercentage van zo’n 3% tot 4%.
Hoe wordt alcoholvrij bier gemaakt?
Brouwers gebruiken twee verschillende manieren om bier zonder alcohol te maken: voorkomen dat er alcohol ontstaat of achteraf de alcohol uit het bier halen.
De meeste alcoholvrije bieren worden op de eerst genoemde manier gebrouwen. Tijdens het brouwen zorgt het gist ervoor dat de suikers uit het graan (mout) worden omgezet in alcohol. Bij de vergisting van alcoholvrij bier wordt er een ander gist gebruikt en vindt de vergisting plaats bij een lagere temperatuur. Door de vergisting af te breken vlak voordat de gistcellen alcohol gaan vormen krijg je bier zonder alcohol.
Alcoholvrij bier kan ook worden geproduceerd door alcohol achteraf uit het bier te halen, het zogenaamde de-alcoholiseren. Er wordt eerst bier gebrouwen met alcohol, daarna wordt door middel van vacuümdestillatie de alcohol onttrokken aan het bier. Tijdens het destilleren worden ook aroma’s uit het brouwsel gehaald, deze worden achteraf weer toegevoegd. Er zijn ook brouwers die het bier met een membraam filteren in plaats van de drank te destilleren. Dit is een complex en kostbaar proces, daarom zijn er weinig brouwers die deze methode hanteren.
Smaak
De alcohol is bepalend voor de smaak van het bier, het versterkt namelijk geuren en smaken. Deze smaakmaker mis je dus in bier zonder alcohol. Daarnaast zorgt het afwijkende brouwproces voor een andere smaak. Het is dus logisch dat een alcoholvrij biertje anders smaakt dan dat je van normaal bier gewend bent.
In de jaren 80 en 90 was er nog wel wat aan te merken op de smaak. De iets minder jonge lezers herinneren zich de Buckler-affaire van Youp van ’t Hek in 1989 nog wel. Gelukkig is de smaak van alcoholvrije bieren tegenwoordig sterk verbeterd! Veel brouwers blijven ontwikkelen en innoveren om een zo lekker mogelijk alcoholvrij biertje te brouwen.
Is alcoholvrij bier gezond?
Een bijkomend voordeel van alcoholvrij bier is dat er minder calorieën inzitten dan in regulier bier. Alcohol is namelijk een grote leverancier van calorieën. In een gemiddeld flesje bier van 0,3 liter zitten zo’n 140 kcal terwijl een flesje 0.0 bier maar 63 kcal bevat.
Ook veel frisdranken moeten het onderspit delven tegen alcoholvrij bier. Het alcoholvrije bier bevat niet alleen veel minder suiker, in tegenstelling tot de meeste frisdranken bevat alcoholvrij bier ook bouwstoffen zoals calcium, fosfor, magnesium en vitamine B.
Tijdens de zwangerschap of als de BOB
Zwangere vrouwen worden aangeraden helemaal geen alcohol te drinken. Omdat sommige alcoholvrije bieren toch alcohol kunnen bevatten moet je altijd goed op het etiket kijken. Alleen als er 0.0 op het etiket staat bevat het bier geen alcohol en kun je er lekker van genieten.
Moet je nog rijden? Als je alcoholvrij bier met een laag alcoholpercentage drinkt hoef je geen zorgen te maken om de veiligheid of een blaascontrole. Door het lage alcoholpercentage van maximaal 0,5% zal de alcoholconcentratie in je bloed nauwelijks stijgen. Ook niet na een paar alcoholvrije biertjes.
Drink jij weleens een alcoholvrij biertje? Wat is jouw favoriet? Wij zijn benieuwd. Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.