We denken allemaal weleens het even rustig aan te doen. Maar als we eenmaal op het feestje zijn en het erg gezellig blijkt, vliegt dit voornemen soms snel het raam uit. Er is een overvloed aan adviezen hoe je om moet gaan met een kater, of beter nog hoe deze te voorkomen. Maar hoe zit het met de aloude uitdrukking “Bier na wijn geeft venijn”?

Bier op wijn

Het is moeilijk voor te stellen dat het effect wat bier en wijn op je heeft, kan veranderen door de volgorde waarop je het drinkt. Het maakt immers niet uit welke drank je drinkt, als je er last van krijgt komt dit door de hoeveelheid alcohol.

Maar misschien zou er toch wel een kern van waarheid in kunnen zitten. Als je erover nadenkt is wijn vaak meer een tafeldrank, gedronken in combinatie met eten. Bier wordt vaak, gezellig met vrienden, op zichzelf gedronken, meestal zonder maaltijd. Als je merkt dat je in de loop van de avond van wijnmodus bent overgestapt naar biermodus, is dat vaak omdat je verder bent gegaan met drinken na het eten en daarmee meer alcohol binnen krijgt. Als zoveel dingen komt het neer op ‘alles met mate’, wat vaak erg lastig wanneer je je in goed gezelschap bevindt.

Waterglas

Twee tips om een kater te voorkomen:

  1. Drink een glas water na ieder glas alcohol. Zo heb je niet alleen minder dorst naar alcohol, maar voorkom je ook uitdroging door het afbreken van de alcohol door je lichaam.
  2. Frisse lucht doet wonderen! Een klein wandelingetje na het drinken en voor het slapen gaan helpt je beter te slapen en om helderder wakker te worden.

Bedenk in plaats van “bier op wijn geeft venijn” dus de volgende keer als je op stap gaat “water na wijn of water na bier, geeft nog veel meer plezier”!

 

Wat is jouw beste tip tegen een kater?Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.