Het is herfst en voor veel bierliefhebbers betekent dat maar een ding: het is weer tijd voor bokbier! Herfstbok is een seizoensbier dat verkocht wordt tussen oktober en februari. Het bier heeft een kenmerkende robijnrode kleur en heeft een moutige en karamelachtige smaak.  Maar waar komt bokbier eigenlijk vandaan? En wat is nu de juiste schrijfwijze; bockbier of bokbier?

Bokbier

Wat is bokbier?

Bokbier is een biersoort die twee varianten kent, namelijk de herfstbok en de lentebok. In dit artikel gaan we verder in op de herfstvariant. Bokbier onderscheidt zich van een pilsener door het gebruik van twee keer zoveel mout. Dit levert in het brouwproces meer suikers op waarmee je een steviger bier krijgt. Daarnaast is de mout in bokbier op een hele hoge temperatuur gedroogd. Dit zorgt ervoor dat een deel van de mout gaat karamelliseren. De smaak van bokbier heeft hierdoor tonen van mout en karamel. Dit verwarmende, robuuste seizoensbier heeft naast zoetheid ook bitterheid, dat het vooral dankt aan de hop. De combinatie van zoet- en bitterheid geeft deze bierstijl zijn eigen karakter.

Bokbier is een van oorsprong ondergistend seizoensbier met een relatief hoog alcoholpercentage van ongeveer 6,5%. Tegenwoordig zijn de eisen minder streng en zijn er ook veel bovengistende bokbieren op de markt en zijn er ook bieren met een alcoholpercentage van meer dan 6,5%. De enige eis die in Nederland aan bokbier wordt gesteld is dat het een stamwortgehalte van minimaal 15,5 Plato heeft. Zonder al te technisch te worden: het stamwortgehalte zegt iets over de dichtheid van het bier, en daarmee het alcoholpercentage.

Waarom komt bokbier vandaan?

Er wordt algemeen aangenomen dat bokbier zijn oorsprong vindt in het Duitse stadje Einbeck, ten zuiden van Hannover in Nedersaksen. Einbeck was aan het eind van de middeleeuwen een bekende bierstad. Het Einbecker Bier was erg populair en viel ook in andere steden in de smaak.

In de 17e eeuw werd het Einbecker Bier ook in Beieren gebrouwen. Einbecker Bier werd op z’n Beiers als “Ainpöker Bier” uitgesproken. Dit werd in de loop ter tijd verbasterd tot “ein Pöcker”, totdat er op een zeker moment alleen nog maar “Ein Bock” werd besteld.

Er gaan verhalen rond dat de naam iets te maken zou hebben met de Germaanse god Donar die op zijn bokkenwagen langs de hemel rijdt of met het sterrenbeeld steenbok, maar dit zijn fabels. Hoewel de naam niets met een bok te maken heeft, siert dit dier gek genoeg wel veel etiketten van verschillende merken bokbier.

Je ziet overigens twee verschillende schrijfwijzen voor dit seizoensbier: bockbier en bokbier. Van oorsprong is bockbier de juiste, maar de namen worden beiden gebruikt en veel Nederlandse merken gebruiken de naam bokbier op hun etiketten.

Perfect geserveerd

Gebruik het juiste glas om bokbier te serveren om optimaal van de smaak te kunnen genieten. Je kunt het best een bol- of tulpvormig glas gebruiken. Het brede glas zorgt voor een grote oppervlakte zodat je het bier beter ruikt tijdens het drinken. Het glas geeft bovendien de mogelijkheid voor een dikke schuimlaag.

Bokbier kun je beter niet te koud drinken! Bokbier uit de koelkast is vaak amper 5°C en daardoor zijn de smaak en aroma’s minder goed waar te nemen. Serveer bokbier liever op een temperatuur van 8 tot 10°C, dan komen de aroma’s beter los en proef je de echte smaak van het bier. Sommige zwaardere bokbieren kun je zelfs rustig drinken op zo’n 12°C.

Heb je toevallig een wijnklimaatkast? Je kunt de herfstbok dan vaak prima bij de witte wijnen bewaren voor een perfecte serveertemperatuur! Bokbier uit de koelkast kun je beter even laten staan om op te warmen. Is het bier toch nog te koud na het inschenken? Warm het dan iets op door het glas in je handpalm te laten rusten.

Al onze tips om optimaal van (bok)bier te genieten vind je trouwens in dit artikel.

Bokbier bij stoofvlees

Bokbier bij het eten

Bokbier is zwaarder dan normaal bier en heeft een lichtkaramelachtige en kruidige smaak. Maar geen bokbier is hetzelfde. De een is wat zoeter, de ander wat kruidiger en een volgende kan zelfs wat bitter smaken. Het is daarom vooral een kwestie van ervaren welk bokbier het best samengaat met welk gerecht.

Over het algemeen is bokbier een heerlijke combinatie met veel typische herfstgerechten. Denk bijvoorbeeld aan een stoofpot, rode kool met hachee of wild. Ook kaas doet het uitstekend bij een herfstbok, een mooie belegen variant of een gerecht met blauwe kaas bijvoorbeeld!

De wat zoetere bokbieren gaan ook heel mooi samen met desserts waarin chocolade is verwerkt, met appelcake of met appeltaart.

 

Ben jij een bokbierliefhebber? Wat is jouw favoriete merk? Wij zijn benieuwd, schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.