Potjes mosterd, mayonaise en pesto, flesjes dressing, ketchup en sojasaus; mijn koelkast staat er vol mee! Herkenbaar? Gelukkig kun je conserven en dit soort smaakmakers over het algemeen erg lang bewaren, maar ook deze producten zijn niet oneindig houdbaar.

Conserven in koelkast

Zo ziet het deurvak van mijn koelkast er meestal uit, bij jou ook?

Over het algemeen geldt dat je zulke houdbare smaakmakers ongeopend buiten de koelkast kunt bewaren. Je kunt dan de T.H.T.-datum aanhouden. Eenmaal geopend kun je deze producten het beste in de koelkast bewaren.  In dat geval kun je de volgende bewaartijden aanhouden:

Augurken: 1 jaar
Barbecuesaus: 4 maanden
Chilisaus: 6-9 maanden
Cocktailsaus: 6-9 maanden
Fritessaus: 9-12 maanden
Gembersiroop: 1 maand
Kappertjes in water: 1 jaar
Ketchup: 6 maanden
Ketjap: 9-12 maanden
Knoflooksaus: 9 maanden
Mayonaise: 2-4 maanden
Mosterd: 1 jaar
Oestersaus: 2 jaar
Olijven in pot of blik: 1 jaar
Pastasaus (tomatensaus): 7-10 dagen
Pepers: 1-2 maanden
Pesto: 3-4 weken
Saladedressing: 6 maanden
Salsa: 1 maand
Slasaus (25% olie): 9-12 maanden
Slasaus (40% olie): 2-4 maanden
Sojasaus: 2 jaar
Tabasco: 5 jaar
Tacosaus: 1 maand
Tomatenpuree: 5-7 dagen
Vruchtenjam: 1 jaar
Wasabi: 18 maanden
Worcestershiresaus: 2 jaar
Zilveruitjes: 1 maand
Zongedroogde tomaat in olie: 1 maand

Let op, het gaat hier om gekochte producten die in de winkel niet in de koeling worden bewaard. Voor gekoelde of zelfgemaakte producten zijn de bewaartijden aanzienlijk korter. De bewaartijden zijn een richtlijn. Controleer daarom altijd de houdbaarheid door goed te kijken en te ruiken. Twijfel je? Dan kun je ze beter niet meer gebruiken en weggooien.

Variosafe

Tip: gebruik de VarioSafe lade om kleine potjes en tubes overzichtelijk op te bergen. De VarioSafe zit standaard in veel Premium modellen, maar is ook als accessoire te koop in de Liebherr accessoire webshop.

 

Wat heb jij altijd in je koelkast staan? Of wil je van een ander product weten hoe lang je het kunt bewaren? Wij zijn benieuwd. Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.