Het komt je waarschijnlijk bekend voor: telkens wanneer je je vriezer opent, lijken de lades moeilijker en moeilijker te openen omdat zich steeds meer ijs op en rond de laden vormt.  En na elke inspanningssessie denk je: ik moet toch echt eens de diepvriezer ontdooien; kostte het maar niet zoveel tijd en moeite! Vandaag geven we je wat nuttig advies over hoe je het ijs in je diepvriezer verwijdert en hoe je diepvriesproducten tijdens het ontdooien het beste kunt bewaren.

Diepvriezers ontdooien. Waarom eigenlijk?

Waarom moeten diepvriezers überhaupt worden ontdooid? In essentie kan vocht op twee manieren de vriezer binnenkomen: via het voedsel dat erin wordt bewaard en via het regelmatig openen van de deur. Vocht slaat neer in het interieur, bevriest en vormt zich als ijs op en rond de lades, zodat deze moeilijker zijn te openen. Veel ijsvorming betekent bovendien dat meer energie nodig is om de gewenste diepvriestemperatuur te behouden. Zo kost een cm ijs al snel 20% meer energie.

Nooit meer ontdooien met NoFrost

Hoe vaak moet ik mijn diepvriezer ontdooien?

Om ijsvorming voor te blijven en het energieverbruik dus zo laag mogelijk te houden, is het raadzaam om uw diepvriezer één of twee keer per jaar te ontdooien. Afhankelijk van de vochtigheidsgraad van de omgeving kan het nodig zijn om hem nog frequenter te ontdooien. Door uw diepvriezer regelmatig te ontdooien, zorgt u ervoor dat hij altijd optimaal blijft presteren.

Wat doe ik met mijn bevroren producten tijdens het ontdooien?

Voor je de vriezer begint te ontdooien, moet je hem volledig leeg maken. Als je van plan was om binnenkort een smakelijk feestmaal op tafel te toveren, is dit het perfecte moment om dat te doen! Of misschien heb je vriendelijke buren die bereid zijn je te helpen door even wat van hun vriesruimte ter beschikking te stellen? Een derde mogelijkheid: verpak al je bevroren producten in krantenpapier en leg deze op een koele plaats. Of mogelijkheid vier: laat alles in de verwijderde diepvrieslades zitten, dek de lades af met een paar ijszakken of kranten en stapel de lades op elkaar om het ontdooien zo lang mogelijk uit te stellen.

Tip: Ontdooi je diepvriezer in de winter (een dag waarop het vriest zou perfect zijn!), aangezien lage buitentemperaturen veel milder zullen zijn voor je bevroren producten. Dit zal het hele ontdooiproces veel efficiënter en minder stressvol maken. Als je een apparaat hebt met SuperFrost, activeer die dan ongeveer 24 uur voor het ontdooien. Dit zal de temperatuur tijdelijk verlagen van de normale -18°C naar -32°C, waardoor de ingevroren producten nog kouder worden en minder snel zullen ontdooien. Zo krijg je bovendien meer tijd om de vriezer te ontdooien.

Hoe ontdooi je een vriezer snel en veilig?

Voor je je diepvriezer begint te ontdooien, moet je hem eerst uitschakelen. Open daarna de deur zodat het ijs langzaam kan smelten. Je zou dit proces kunnen versnellen door een kom heet water in het apparaat te plaatsen en de deur te sluiten. De ijslagen zullen dan sneller smelten en je verwijdert al het loskomende ijs op eenvoudige wijze waar het zich op de zijwanden heeft gevormd. De beste manier om het dooiwater en het overtollige ijs te verzamelen is met een spons of een dweil, waardoor je voorkomt dat het water op de vloer eindigt.

Als er teveel dooiwater is en een spons of dweil niet langer voldoet, kun je helemaal onderin de diepvriezer een diepe bakplaat of grote pan plaatsen om het meeste dooiwater op te vangen. We raden aan om tijdens het dooiproces bij je diepvriezer te blijven om voortdurend loskomend ijs te verwijderen en de natte delen met een dweil of spons af te vegen.

 

VarioSpace

Hoe moet ik mijn diepvriezer reinigen?

Zodra je al het overtollige ijs en water hebt verwijderd, is de diepvriezer klaar om schoongemaakt te worden. Warm water met een klein beetje afwasmiddel is hiervoor perfect. Gebruik vooral geen middelen zoals azijn, deze tasten de kunststof delen aan! Wanneer je de diepvriezer een grondige schoonmaakbeurt hebt gegeven, spoel hem dan met schoon water en droog hem grondig af. Om de vriezer weer in gebruik te nemen steek je de stekker weer in het stopcontact, soms is het nog nodig om het apparaat aan te zetten. Plaats de producten weer terug zodra de temperatuur in de vriezer laag genoeg is. Vergeet niet dat ontdooid voedsel niet opnieuw mag worden ingevroren, omdat de kwaliteit ervan niet meer kan worden gegarandeerd.

Tijd voor de schoonmaak

Slimmer ontdooien met SmartFrost van Liebherr

SmartFrost vriezers onderscheiden zich van normale vriezers op twee belangrijke punten: de wanden zijn glad afgewerkt en onder de laden bevinden zich uitneembare glasplateaus. Voor het ontdooien worden zowel de laden als glasplateaus verwijderd. Wanneer de temperatuur oploopt zal het ijs, dat zich aan de gladde wanden heeft afgezet, snel loslaten. Nog voordat het ijs is gesmolten kan het uit de vriezer worden geveegd en kan de vriezer worden schoongemaakt. SmartFrost staat dus voor sneller en makkelijker ontdooien.

Nooit meer ontdooien met NoFrost van Liebherr

Wil je liever nooit meer de vriezer ontdooien? Dan kun je kiezen voor een Liebherr diepvriezer met NoFrost-technologie. Hiermee behoort ontdooien definitief tot het verleden. Producten worden met een koude luchtstroom ingevroren waarbij de warmte en het vocht in de lucht automatisch worden afgevoerd. Hierdoor blijft de diepvriezer ijsvrij, blijven de teksten op verpakkingen goed leesbaar en vriezen producten niet meer aan elkaar.

 

Heb je vragen of opmerkingen? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.