Stel, je hebt een mooie wijn gekocht of gekregen. Ga je de fles lang bewaren zodat hij (hopelijk) nog lekkerder wordt? Of drink je hem binnenkort op? Niet alle wijnen zijn even geschikt voor lang bewaren. Sommige bewaarwijnen worden beter met de jaren, terwijl veel andere wijnen beter direct gedronken kunnen worden.

bewaarwijnen

Niet elke wijn is geschikt voor langdurige opslag

Wanneer we het hebben over het bewaren van wijnen, dan kun je grofweg drie soorten wijn onderscheiden.

Veel wijnen in de wijnhandel en supermarkt zijn al op dronk, ze zijn klaar om te drinken. Over het algemeen geldt dat je deze wijnen niet al te lang moet bewaren omdat ze relatief snel hun kwaliteit verliezen.

Dan zijn er kwaliteitswijnen die geschikt zijn voor langer bewaren, maar die in de loop der tijd niet echt verbeteren.

Ten slotte zijn er de bewaarwijnen. Deze hoogwaardige wijnen zijn niet alleen geschikt om langdurig te bewaren, de wijnen hebben tijd nodig om zich te ontwikkelen. In de loop van de tijd komt de wijn meer in balans en ontstaan er nieuwe aroma’s.

Wat zijn goede bewaarwijnen?

Over het algemeen zijn rode kwaliteitswijnen met veel tannines geschikt om lang te bewaren. Typische rode bewaarwijnen zijn bijvoorbeeld Barolo, Bordeaux, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir en Syrah. Daarentegen zijn Beaujolais, Malbec en Merlot wijnen vaak wijnen die je het beste binnen een jaar kunt opdrinken. Al blijft dit altijd een richtlijn, zo zijn er hoge kwaliteit Merlot wijnen die goed oud kunnen worden.

Er zijn ook enige witte wijnen die zich goed ontwikkelen bij lang bewaren op fles. Een Duitse Riesling, Franse Sauternes of sommige zoete witte wijnen uit Oostenrijk of Duitsland zijn vaak prima voor een aantal jaren te bewaren.

De juiste bewaaromstandigheden

Om een wijn optimaal tot zijn recht te laten komen is het belangrijk dat je de wijn onder de juiste omstandigheden bewaart. Hierbij zijn een aantal factoren van belang:

1. Temperatuur

Zorg voor een constante temperatuur van ongeveer 12°C. Bij temperatuurschommelingen kan de kurk krimpen of uitzetten kan de druk in de fles onstabiel worden.

2. Luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid voor het bewaren van wijn ligt tussen de 50% en 70%. Bij een lagere luchtvochtigheid kan de kurk poreus worden en kan er zuurstof bij de wijn komen. Bij een te hoge luchtvochtigheid is er kans op schimmelvorming of zelfs etiketten die losweken.

3. Luchtkwaliteit

Een kurk sluit de fles nooit hermetisch af. Nare geuren van bijvoorbeeld karton of etenswaren kunnen zeer nadelig zijn voor de kwaliteit van de wijn.

4. Licht

Onzichtbare ultravioletstralen (UV) veroorzaken schadelijke chemische reacties in wijnen. Rode wijnen verbleken en witte wijnen worden goudgeel van kleur. De Franse wijncultuur heeft een bijzondere beschrijving van dit effect: “goût de lumière” (letterlijk: “smaak van het licht”).  Bewaar wijn daarom altijd op een donkere plek.

5. Trilling

Trillingen, zelfs de allerkleinste, kunnen een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van een wijn. Door de trillingen kan het flesdepot zachtjes gaan dwarrelen wat een versterkte reactie in de wijn en een ongewenste aromaverbinding geeft. Te veel trillingen kunnen zorgen voor een vreemde en harmonieloze smaak van de wijn.

 

Nu je bovenstaande bewaaromstandigheden kent, snap je waarom veel wijnliefhebbers dromen van een wijnkelder. Deze voldoet vaak aan alle eisen om wijnen in alle rust te kunnen laten rijpen.

Helaas is een wijnkelder niet voor iedereen weggelegd. De wijnbewaarkasten van Liebherr zijn daarom een uitstekend alternatief. De wijnbewaarkasten bieden dezelfde ideale bewaaromstandigheden:

  1. Elektronische besturing zorgt voor een constante temperatuur, zelfs bij grote schommelingen van de omgevingstemperatuur.
  2. Een apart verdampersysteem en speciale luchtventilatie zorgen voor een luchtvochtigheidspercentage van minimaal 50%.
  3. Alle Liebherr wijnkasten zijn uitgevoerd met een ingebouwd FreshAir koolfilter voor optimale luchtkwaliteit.
  4. Alle wijnkasten met isolatieglasdeuren zijn voorzien van speciaal UV-protectieglas. De ledverlichting in de wijnkasten is UV-vrij en is daarom niet schadelijk.
  5. Dankzij speciaal ontwikkelde compressoren met extreem lage vibratie zijn wijnen in Liebherr wijnkasten beschermd tegen trillingen.

 

Heb je vragen over het bewaren van wijn of over Liebherr wijnbewaarkasten? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.