Het is een veel voorkomende situatie: je hebt een lekkere fles wijn geopend maar deze gaat niet op. Je wilt de rest van de wijn bewaren en later een keer opdrinken; maar hoe lang behoudt de wijn zijn kwaliteit nadat deze is geopend?
Van alle consumeerbare producten blijft wijn als een van de langste houdbaar. Goed verzegeld en beschermd door slechts een paar milligram sulfiet, kunnen wijnen jarenlang, en soms zelfs decennia, worden bewaard. Sommige wijnen worden zelfs beter met leeftijd. Echter, zodra een fles wijn geopend is wordt deze blootgesteld aan zuurstof, zijn ergste vijand, en komt het oxidatieproces op gang. Na een bepaalde tijd beginnen de effecten van oxidatie duidelijk te worden. Dit is meestal omdat de vrucht van een goed glas wijn begint te veranderen. De frisheid en aanwezige indruk verdwijnt, de complexiteit neemt af, de levendigheid en evenwicht in de smaak gaan verloren wat resulteert in een vervelend mondgevoel.
Tannines beschermen de wijn tegen zuurstof
Hoe snel het oxidatieproces bij een bepaald type wijn optreedt is niet te zeggen. In het algemeen kunnen wijnen met een stevigere structuur, zoals wijn met een stevigere body en hoger alcohol percentage of zuurgraad en zoetere wijnen, oxidatie beter weerstaan dan licht delicate wijnen met een lage zuurgraad. Bij rode wijnen speelt tannine een belangrijke rol. Dit natuurlijke component is ruim aanwezig in robuuste rode wijnen en is verantwoordelijk voor de typische droge sensatie in de mond en geeft robuuste rode wijnen hun body en structuur. Tannines zijn krachtige antioxidanten die in ieder geval voor een bepaalde tijd de wijn een mate van bescherming geven.
Wanneer niet meer drinken?
De vraag hoe lang er van een geopende fles wijn nog kan worden genoten is erg subjectief en moet door ieder individu zelf worden beantwoord. Zelfs als de wijn wat fruitigheid heeft verloren en niet meer hetzelfde smaakt als net na opening, kan het nog steeds goed smaken. Maar wanneer de wijn eenmaal tekenen vertoont van oxidatie: een donkerder wordende kleur, de gezonde glans verdwijnt, een waarneembare verandering in aroma dat te vergelijken is met gekneusde appels, is het drinkplezier verdwenen.
Rode wijn moet ook in de koelkast
Om het verlies van kwaliteit tijdens de oxidatie zoveel mogelijk te remmen, kan de wijn het beste koel en luchtdicht worden bewaard. En zo is de beste plek om je wijn te bewaren, jazeker ook de rode wijn, in de koelkast omdat lage temperaturen de oxidatie afremmen. Als je dit doet zou iedere wijn zeker twee tot drie dagen mee moeten gaan met weinig merkbare verandering van smaak. Zelfs als je wijn in een stadium is gekomen dat het niet lekker meer is om te drinken kan het nog steeds goed gebruikt worden. Het is zeker niet schadelijk om te consumeren en de wijn kan uitstekend worden gebruikt bij het koken!
Heb je vragen of opmerkingen over het bewaren van wijn? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.