Begint je koelkast vreemd te ruiken en verdwijnen de geurtjes niet ondanks alle pogingen om het apparaat schoon te maken? Wij geven je in dit artikel een aantal handige tips!

Een koelkast kan van zichzelf niet ruiken. Geuren in de koelkast hebben daarom altijd een externe oorzaak. Knoeien, vlekken of kapotte verpakkingen zijn vaak de oorzaak van nare geurtjes in je koelkast. Soms ligt de oorzaak bij vergeten of bedorven voedsel. Of omdat je je koelkast uitschakelt en gedurende langere tijd gesloten blijft zonder te reinigen.

Wat veroorzaakt geurtjes in je koelkast?

Geuren zijn bacteriën. Als de binnenkant van je koelkast een onaangename geur heeft, is dit het teken van bacteriegroei. Bacteriën van bedorven voedsel, gemorste inhoud of omdat het gewoon tijd is om je koelkast eens grondig schoon te maken.

geurtjes schoonmaken

Zo maak je de koelkast schoon

 • Maak de koelkast helemaal leeg zodat je grondig kunt schoonmaken.
 • Reinig het interieur met azijn verdund in water (drie delen warm water, een deel azijn) of pers het sap van een citroen rechtstreeks op een spons en reinig het oppervlak.
  Normaal raden we af om de koelkast met azijn schoon te maken, azijn is een zuur en kan de kunststof delen aantasten. In het geval van een stinkende koelkast kan het echter goed helpen, maar zorg wel dat het goed verdund is!
 • Reinig vervolgens de items in de koelkast, dozen, potten, flessen enz. met dezelfde oplossing, voornamelijk rond het deksel of de afdichting.
 • Zorg ervoor dat je ook de draagplateaus met deze oplossing schoonmaakt.
 • Droog de binnenkant van de koelkast na het reinigen met een droge doek.
 • Maak ook het afvoergootje goed schoon, prik hem door met een sateprikker en laat vervolgens twee druppeltjes chloor in het gootje vallen, gevolgd door een eetlepel water.
 • Stinkt de koelkast nog steeds? Dan kan het zijn dat de dooiwateropvangbak is vervuild. Deze vind je op de achterzijde van de koelkast, bovenop de compressor. Maak deze indien nodig ook schoon.geurtjes powercooling

Tips voor een fris ruikende koelkast

 • Zorg voor goed afgesloten verpakkingen zodat ze beschermd zijn tegen bacteriën.
 • Ontdooi voedsel nooit rechtstreeks op de draagplateaus. Plaats de producten op een bord of in een kom, zodat er geen plas dooiwater in de koelkast achterblijft.
 • Om een frisse geur in je koelkast te behouden, kun je een klein (shot)glas vullen met zuiveringszout of met geroosterde koffiebonen en plaats het glas in de koelkast. Het zout of bonen absorberen sterke geuren.
 • Laat de deur(en) van de koelkast open (nadat de koelkast is schoongemaakt) als de koelkast voor langere tijd wordt uitgeschakeld, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat.
  Heb je een Liebherr koelkast of koel-/vriescombinatie met HolidayMode? Deze functie houdt het koeldeel tijdens lange afwezigheid op een temperatuur van +15°C om nare geuren tegen te gaan. HolidayMode zit op alle Premium BluPerformance modellen en op alle Premium inbouw koel-/vriescombinaties met BioFresh.
 • Maak je koelkast wekelijks schoon met een natte en droge doek. Plan om de twee maanden een grondige schoonmaakbeurt om de koelkast zo schoon mogelijk te houden en geurtjes te voorkomen.

 

Heb je vragen, tips of opmerkingen om je koelkast lekker fris te houden? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.