Bacteriën en virussen zijn overal, maar sommigen zijn niet goed voor ons en ons voedsel. Het goede nieuws is dat je met een paar simpele handelingen en een goede hygiëne een verschil kunt maken voor je gezondheid en de kwaliteit en houdbaarheid van je levensmiddelen. Lees hier onze tips over hoe je gezond en lekker eten kunt bereiden én bewaren.

Ziekteverwekkers, zoals bacteriën, schimmels of virussen, zijn te vinden op ons voedsel, in je koelkast en op het aanrecht van je keuken. Deze kunnen leiden tot voedselvergiftiging of tot voedselinfecties. Voedselvergiftiging treedt op wanneer ziektekiemen in het voedsel giftige stoffen produceren, die vervolgens in het lichaam worden opgenomen wanneer je aangetast voedsel eet. Bij voedselinfecties daarentegen zijn het de ziektekiemen zelf die worden ingenomen en die schadelijk zijn.

Je koelkast beschermt

Je koelkast is onmisbaar als het gaat om bescherming tegen voedselvergiftiging en -infecties. In de koelkast blijven levensmiddelen niet alleen langer vers, de lage temperatuur zorgt er ook voor dat bacteriën en virussen zich nauwelijks vermenigvuldigen. Daarom is het belangrijk dat je koelkast koud genoeg staat ingesteld. De kou doodt de virussen en bacteriën echter niet, alleen de groei wordt geremd. Maar omdat de dosis ziekteverwekkers bepaalt wanneer een infectie zich ontwikkelt is dit erg belangrijk.

Om ziektekiemen te doden of onschadelijk te maken is altijd warmte nodig. Ze zijn niet bestand tegen temperaturen van 70-80°C.  Koelen vertraagt de groei van ziektekiemen, warmte maakt ze echt onschadelijk. Maar zelfs bij lage koelkasttemperaturen blijven sommige bacteriën zich vermenigvuldigen. De enige manier om deze kiemen te vertragen is door je levensmiddelen in te vriezen. Omdat bacteriën en schimmels een grote rol spelen bij het bederf verklaart dit ook de lange houdbaarheid van bevroren levensmiddelen. Naast een lage temperatuur remmen ook andere factoren de vermenigvuldiging van bacteriën. Een zure pH of een laag watergehalte vertragen meestal ook de groei en vermenigvuldiging van deze micro-organismen. Daarom zijn sommige voedingsmiddelen bederfelijker dan andere.

Koelkast schoonmaken binnenkant

Zorg voor een goede hygiëne in je koelkast

Om je levensmiddelen optimaal te kunnen bewaren is het belangrijk dat je koelkast goed schoon is! Reinig daarom regelmatig je koelkast met een mild schoonmaakmiddel. In dit artikel lees je al onze tips voor het schoonmaken van je koelkast.

Verder is het altijd aan te raden om producten zoveel mogelijk in een luchtdichte verpakking te bewaren. De enige uitzondering hierop zijn groenten en fruit, die bewaar je het beste zonder verpakking in de BioFresh-lade. Om de temperatuur in de koelkast niet te laten stijgen mag je nooit warm eten in de koelkast plaatsen. Zorg er wel voor dat verwarmd eten zo snel mogelijk afkoelt om de vermenigvuldiging van ziektekiemen zo veel mogelijk tegen te gaan. Je kunt restjes in een afgesloten verpakking bijvoorbeeld een paar minuten in een kom met koud water en ijsblokjes leggen voordat je het in de koelkast plaatst.

Handen, werkbladen en bestek: tips voor een schone keuken

Ook bij de bereiding van maaltijden kun je veel doen om het voedsel te beschermen tegen ziektekiemen. De meeste ziektekiemen worden door contact met het eten overgebracht. Daarom is er een belangrijke regel bij het bereiden van eten: was altijd je handen. Doe ook je sieraden af en bedek wondjes met een waterdichte pleister of rubberen handschoenen. Was ook altijd grondig je handen als je tussendoor in aanraking bent geweest met rauw vlees, rauwe vis of ongewassen groenten en fruit.

Basis voor een goede hygiëne: handen wassen

Naast je handen is het ook belangrijk dat je het aanrecht en de apparatuur van je keuken goed schoon houdt. Je hoeft hier echt geen speciale ontsmettingsmiddelen of agressieve schoonmaakmiddelen voor te gebruiken. Deze doen soms meer kwaad dan goed. Afwasmiddel of allesreiniger werkt over het algemeen prima. Maak het aanrecht regelmatig schoon, met name wanneer de oppervlakte in aanraking is geweest met rauw of ongewassen voedsel.

Het is belangrijk om regelmatig je vuilnisbakken te legen, wacht niet tot er echt niets meer bij past! Maak de vuilnisbak regelmatig grondig schoon. Verder is het belangrijk om iedere dag de vaatdoek te vervangen. Was deze op 60°C om er zeker van te zijn dat ze goed schoon worden. Ook de afwasborstel en (schuur)sponzen moet je niet te lang gebruiken.

Liebherr BioFresh

Gezonde voeding voor een gezond lichaam

Een schone keuken draagt enorm bij aan een verminderde opname van bacteriën, maar ook het afweersysteem van je lichaam speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van infecties. Een gezond en uitgebalanceerd voedingspatroon is belangrijk bij het verhogen van je weerstand. In de BioFresh app van Liebherr vind je veel informatie over verse levensmiddelen, de vitamines die erin zitten en hoe je ze het beste kunt bewaren.

 

Heb je nog vragen over hygiëne? Of tips hoe jij zorgt voor een schone keuken? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht of discussieer met ons op Facebook.