De oorsprong van de Europese wijncultuur ligt voor een groot gedeelte in het oude Griekenland. Toch wordt juist Griekenland zelden gezien als wijnland met kwaliteitswijnen. Dat is erg jammer, want er is veel geweldige Griekse wijn te ontdekken!

Ondanks de duizenden jaren oude wijncultuur worden Griekse wijnen helaas vaak over het hoofd gezien. Griekenland produceert zo’n 2,6 miljoen hectoliter wijn per jaar en staat daarmee 17e in de lijst van wijn producerende landen. De oorsprong, traditionele druivensoorten en verschillende wijnsoorten zorgen ervoor dat Griekenland veel te bieden heeft aan wijnliefhebbers. De herkomst van sommige Griekse druivensoorten is terug te voeren tot de oudheid. In de moderne wijnwereld, die steeds meer wordt gedomineerd door dezelfde internationale druivensoorten, is dit een welkome afwisseling. In combinatie met de kennis van nu en de modernste techniek zijn Griekse wijnmakers in staat wijnen te produceren die kwalitatief niet onderdoen voor kwaliteitswijnen uit Frankrijk of Italië.

Griekse wijn vlag

Griekse wijn met een Italiaans boeket

Er zijn twee Griekse druivensoorten die opvallen: Xinomavro en Agiorgitiko. De Xinomavro groeit van oudsher in de regio Macedonië in het noorden van Griekenland en heeft onder de beschermde benaming Naoussa vele heerlijke wijnen voortgebracht. De Xinomavro wijnen worden gekenmerkt door rijpe en fruitige tonen met sterke tannines. Dit zorgt voor een opvallende gelijkenis met wijnen van de Nebbiolo druiven uit Piëmont. De druif staat in groot contrast met de andere bekende Griekse druivensoort Agiorgitiko. Deze druif komt van het schiereiland Peloponnesos. Met name de noordoostelijke regio Nemea staat bekend om zijn uitstekende wijnen. Met hun mediterrane kruidigheid en elegantie doen de wijnen je denken aan de vele wijnen uit Toscane.

Griekse wijn glas rood

Frisse witte wijnen met verrassende minerale boventonen

Niet veel mensen weten het, maar Griekenland produceert een opmerkelijk groot aantal witte kwaliteitswijnen, die verbazen met hun frisheid en delicate aroma’s. Druivensoorten als de kruidige Assyrtiko, de levendige Roditis, de aromatische Malagousia en de geurige Moschofilero kunnen zich prima staande houden naast de internationale druivensoorten als Sauvignon Blanc en Chardonnay. Als ik je een aanrader mag geven, de Assyrtiko wijnen van het eiland Santorini zijn onverwacht kruidig. Doordat ze geproduceerd worden op vulkanische bodem zijn het karaktervolle wijnen met minerale boventonen.

Griekse wijn wijngaard

Dessertwijnen van internationale kwaliteit

Ook op het gebied van dessertwijnen is er veel te ontdekken in Griekenland. Met name de Muscat-wijnen van het eiland Samos, de Mavrodaphne-wijnen uit Patras die op vat gerijpt zijn en de Vinsanto-wijnen van Santorini staan bekend als kwaliteitswijnen die internationaal grote erkenning krijgen.

 

Heb je vragen of opmerkingen? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.