De kleur van het licht kan bepalen of eten er lekker uitziet of niet. Van dat effect wordt dankbaar gebruik gemaakt bij de verlichting van de vleesafdeling in supermarkten. Een studie van de universiteit van Mainz in samenwerking met een wijngaard in Rheingau heeft nu aangetoond dat omgevingslicht zelfs de smaak van wijn kan beïnvloeden!

wijn licht

Het is algemeen bekend dat de kleur van wijn voor een deel bepaalt hoe we de smaak ervaren. Zo wordt de smaak van een donkere rode wijn intenser beschouwd dan van wijn met een lichtere kleur, ook al komt dit niet persé overeen met het echte smaakprofiel. Een experiment dat wetenschappers uitvoerden in samenwerking met de Rheingau-wijngaard in Allendorf leidde echter tot een verrassende conclusie: zelfs de kleur van het omgevingslicht kan de smaak van wijn beïnvloeden, ongeacht de kleur van de wijn zelf.

Hoe de omgeving ook de smaak van wijn verandert

Uit een ander onderzoek is gebleken dat andere omgevingsfactoren de smaak van voedsel en drank, inclusief wijn, eveneens kunnen beïnvloeden. Professor Charles Spence won de Nobelprijs voor voeding omdat hij ontdekte dat er een verband is tussen het horen van het knapperige geluid van chips waarin je bijt en de beleving van de smaak ervan. Sonic seasoning – muziek gecombineerd met eten en drinken om bepaalde smaken en texturen te accentueren – is een belangrijk onderdeel van zijn onderzoek. Verschillende toonhoogten lijken bijvoorbeeld mee te bepalen hoe zoet of hoe bitter iets smaakt.

Het blijkt ook dat bijvoorbeeld het afspelen van Franse muziek in een restaurant het waarschijnlijker maakt dat de klanten Franse wijn zullen bestellen. Klassieke muziek zet je er dan weer toe aan om meer geld te besteden aan wijn. Net als bij de experimenten met verlichting, lijken zelfs sommeliers en andere deskundigen niet immuun te zijn voor omgevingsfactoren – zoals muziek – die hun smaak beïnvloeden.

Liebherr wijnkast UWkes 1752 glasdeur

De effecten van uv-licht op wijn

Hoewel de effecten van de omgeving op onze smaak ongetwijfeld verder zullen worden onderzocht, weten we al zeker dat wijn kan bederven onder invloed van uv-licht. De uv-bestendige, geïsoleerde glazen deuren van de Liebherr wijnkasten voorkomen dat uv-stralen het apparaat binnendringen, zodat het licht geen invloed op de kwaliteit van de wijn heeft. Ongeacht of je nu graag een glas champagne in de zon drinkt terwijl je naar Mozart luistert of liever bij kaarslicht geniet van een fles rode wijn en jazzmuziek; met een Liebherr wijnkast kun je er zeker van zijn dat je wijn wordt bewaard onder de beste omstandigheden. En de omgeving waarin de wijn wordt gedronken? Die bepaal je uiteraard helemaal zelf!

 

Heb jij wel eens geëxperimenteerd met licht en het proeven van wijn? Wij zijn benieuwd! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook