Koelkasten koelen uiteraard producten, maar ze doen dit niet op de manier die je verwacht! Hoe werkt een koelkast? Een koelkast koelt namelijk niet, maar voert warmte af. Warmte wordt uit de levensmiddelen gehaald en afgevoerd naar de omgeving. dit is slechts een onderdeel van de koelcyclus.
Oké, ik geef toe, toen ik voor het eerst hoorde over de koelcyclus was mijn reactie: “Koelcyclus? Dat is mij te ingewikkeld!” Maar de koelcyclus in een koelkast is eigenlijk niet zo complex. Dus vandaag gaan we de vraag beantwoorden: “Hoe werkt een koelkast?”
In moderne compressorkoelkasten werkt het koelsysteem als volgt:
- Een gasvormig koelmiddel wordt uit de verdamper gezogen en door de compressor samengeperst;
- In de condensor (het zwarte rooster aan de achterkant van het apparaat) wordt het gas vloeibaar gemaakt en wordt de warmte door de condensor aan de omgeving afgegeven;
- De ontstane koelvloeistof wordt onder hoge druk in de capillair geperst en onder lagere druk in de verdamper gespoten;
- In de verdamper verdampt de vloeistof en vormt zich opnieuw tot gas. Hiervoor is warmte nodig die uit het koelkastinterieur wordt onttrokken. Het gas stroomt onder lage druk door naar de compressor.
Het is niet moeilijk om het ‘koelprincipe van de koelkast’ in actie te zien. Ben je ooit op vakantie geweest en gaan zwemmen in de zee of een zwembad? Wanneer je uit het water komt en op je strandstoel ligt, begin je te rillen, hoewel het 30°C is! Dit komt doordat het water, wanneer het verdampt van de huid, warmte-energie onttrekt van je lichaam. Als gevolg hiervan krijg je het koud. Dit is, eenvoudig uitgelegd, hetzelfde principe als dat van koelkasten.
Een ander voorbeeld: probeer het volgende terwijl je de rest van deze blog leest: lik de achterkant van je hand en blaas er daarna op. Je zal merken dat het koud aanvoelt. Dit toont aan dat koeling optreedt ten gevolge van verdamping. Hetzelfde gebeurt in jouw koelkast. Het is geen kou die in het apparaat wordt gebracht, het is warmte die wordt onttrokken aan de opgeslagen producten en wordt overgedragen aan de omgeving erbuiten. Dit verklaart ook waarom de achterkant van een koelkast altijd warm is!
Hoe werkt een koelkast?
Overigens denken veel mensen dat het koelmiddel bestaat uit heel veel vloeistof dat in de koelkast circuleert. Dat is niet juist! Het koelmiddel is eigenlijk een gas en er bevindt zich slechts 20-65 gram van het koelmiddel in het koelsysteem, afhankelijk van het model.
Heb je vragen over de koudekringloop of de werking van de koelkast? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.