De THT-datum (ten minste houdbaar tot) wordt vaak verward met de TGT-datum (te gebruiken tot). Hierdoor belanden veel levensmiddelen direct in de vuilnisbak. Ook wanneer deze nog perfect eetbaar zijn. Wat is het verschil tussen THT en TGT? En waarom hebben sommige producten helemaal geen houdbaarheidsdatum?
Wat betekent de THT-datum?
THT staat voor ’ten minste houdbaar tot’. Een THT-datum staat op gekoelde en ongekoelde voedingsmiddelen die minder snel bederven. Na deze datum kan de kwaliteit achteruit gaan, denk hierbij aan de smaak, geur of kleur van het product. Je kunt het vaak nog wel zonder gevaar eten. Met een THT-datum zegt een fabrikant dat tot die datum de kwaliteit is gegarandeerd.
Gekoeld met THT-datum: er zijn producten met een THT-datum die je gekoeld moet bewaren. Vaak zijn dit bederfelijke producten, zoals vleeswaren, eieren, kaas en gebak. Voor deze producten geeft de THT-datum goed aan hoe lang je een product veilig kunt bewaren.
Ongekoeld met THT-datum: bij producten die ongekoeld kunnen worden bewaard gaat vooral de kwaliteit achteruit na de THT-datum. Denk aan bloem, thee, pindakaas en frisdranken. Deze producten kunnen vaak nog prima gegeten of gedronken worden na de THT-datum. Het blijft belangrijk om door te kijken, ruiken en proeven zelf te beoordelen of een product nog genuttigd kan worden.
TGT-datum, voor producten die kort houdbaar zijn
TGT staat voor ’te gebruiken tot’. Een TGT-datum staat op voedingsmiddelen die koel bewaard moeten worden en maar kort houdbaar zijn. Denk hierbij aan zuivel, vlees, vis, voorgesneden groenten, koelverse maaltijden of verse sappen.
De TGT-datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken. Na deze datum kunnen er bacteriën gaan groeien. Deze zijn vaak niet te ruiken, proeven of zien, maar je kunt er wel ziek van worden. Na het verstrijken van de TGT-datum moet je het product dus altijd weggooien.
Bij de gebruiksdatum staat als aanvulling meestal een richtlijn voor de bewaartemperatuur tussen +2°C en +4°C. Een groot deel van de koelkasten is met een temperatuur van +4°C tot +8°C duidelijk warmer ingesteld. Als je nu de temperatuur van de volledige koelkast verlaagt, leidt dit tot een duidelijk hoger energieverbruik en niet langer geschikte omstandigheden voor andere levensmiddelen. Liebherr heeft hiervoor de perfecte oplossing: in de BioFresh-laden heerst de perfecte bewaartemperatuur voor groenten, fruit, vis en vlees. Salami kan in de DrySafe tot 180 dagen worden bewaard. Dit is dus 100 dagen langer dan in het traditionele koelgedeelte. Appels blijven in de HydroSafe tot 80 dagen eetbaar.
Lees meer over BioFresh
Zijn er ook levensmiddelen zonder houdbaarheidsdatum?
Bepaalde producten zijn volgens een EU-besluit vrijgesteld van de verplichting om een minimale houdbaarheidsdatum te vermelden om onnodig afval van levensmiddelen te vermijden. Hierbij gaat het om voedingsmiddelen waarvan de kwaliteit bij langer bewaren niet verandert, zoals kauwgom, wijn, tafelzout of azijn. Bij deze producten kun je zelf de kwaliteit inschatten. Als het product er goed uitziet en goed ruikt, kan het vaak prima gegeten, gedronken of langer bewaard worden.
Nederlander gooit ieder jaar 50 kg voedsel weg
Aangezien veel gebruikers de THT-datum gelijkstellen met de TGT-datum, belanden veel nog eetbare levensmiddelen bij het afval. In Nederland gooien we ieder jaar naar schatting voor € 2,5 miljard aan eetbaar (vast) voedsel weg.
In de juiste bewaaromgeving, blijven producten ook langer vers. Van het voedsel dat we weggooien bestaat ruim 40% uit vlees, broodbeleg, vis, kaas, zuivel, groente en fruit. Minder weggooien levert een besparing op van zo’n € 150 per jaar.
Tips om minder weg te gooien
We hebben een paar tips waarmee je het weggooien van levensmiddelen kunt voorkomen en dus geld kunt besparen:
- Plan je boodschappen goed: maak voor de aankoop een nauwkeurige lijst met de levensmiddelen die je de komende dagen voor het overeenkomstige aantal personen nodig hebt. Zo vermijd je het kopen van te veel of verkeerde producten.
- Bewaar levensmiddelen op de juiste plek: om je levensmiddelen zo lang mogelijk vers te houden, moet je de producten op de juiste plaats bewaren. De Premium modellen uit de BluPerformance serie van Liebherr link naar BluPerformance feature op koelen.nl beschikken over een kleurendisplay waar je van de meest gangbare groenten, fruit, vlees, vis, kaas en andere zuivelproducten informatie kunt opvragen over de beste bewaarplek en de houdbaarheid. Zo weet je niet alleen hoelang maar ook waar je het beste de levensmiddelen kunt bewaren. Sommige levensmiddelen vereisen bijzondere bewaaromstandigheden om zo lang mogelijk vers te blijven. Liebherr zorgt met BioFresh link naar BioFresh feature voor de meest optimale bewaaromstandigheden zodat jouw levensmiddelen langer vers en houdbaar blijven.
- Gebruik restjes: gooi overgebleven restjes niet onmiddellijk in de vuilnisbak, maar laat je creativiteit de vrije loop en probeer ze opnieuw te gebruiken. Zo is de overgebleven tomatensaus van de pasta van gisteren bijvoorbeeld bijzonder geschikt voor het beleg van de pizza van morgen. Je kunt de saus ook gewoon invriezen. Zo hoef je niet te koken wanneer je eens minder tijd hebt.
- Controleer houdbaarheid: voor je ervoor kiest om producten met een verlopen THT-datum weg te gooien, zou je altijd een controle met de ogen, neus en mond moeten uitvoeren. Je kunt het beste zelf beslissen of de levensmiddelen nog te eten of te drinken zijn.
Heb je vragen over het bewaren van je boodschappen? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.