Er is een oud Engels spreekwoord, ‘three removes are as bad as a fire’, wat betekent dat er evenveel dingen worden beschadigd tijdens drie keer verhuizen als tijdens een brand! Om te voorkomen dat jij bij de volgende verhuizing je vingers zult branden, vertelt deze blog hoe je jouw geliefde koelkast en diepvriezer schadevrij van A naar B kunt vervoeren. Dat is dan ook direct een van de meest gestelde vragen.

Verhuizen verhuisdozen

Rechtop of liggend verhuizen? Feiten en mythes

Of je nu online research doet of de zaak met je vrienden bespreekt tijdens een avondje uit, je zult waarschijnlijk een aantal populaire mythes te weten komen over het vervoer van koelkasten. Sommige zullen volhouden dat je ze best kunt neerleggen, terwijl anderen zeker zijn dat ze enkel rechtop mogen worden vervoerd. En er zal ook onenigheid ontstaan over wat er bij aankomst moet gebeuren: moet je de koelkast niet een paar uren laten staan voor je deze aanzet?

Vanuit een technisch perspectief (en geen andere maatstaf zou mogen worden gehanteerd!), moeten Liebherr koelkasten en diepvriezers altijd rechtop of hoogstens een beetje schuin worden vervoerd. Dit heeft te maken met het feit dat de compressorsteun is ontworpen om trillingen van de compressor te absorberen tijdens het gebruik. Als het apparaat liggend wordt vervoerd, zorgen trillingen tijdens het transport voor een zijdelingse druk op de steun en kan deze worden beschadigd.

Veel klanten vragen of ze hun koelkast of diepvriezer direct kunnen aanzetten zodra ze op hun bestemming arriveren. Ook hierover is op internet heel wat tegenstrijdige informatie te vinden. In het geval van Liebherr apparaten is het antwoord kort en krachtig: Ja! Je kunt je Liebherr apparaat na het verhuizen meteen weer aanzetten.

Verhuizen Liebherr

Het geheim voor succesvolle verhuizingen

Als je alleen verhuist van de ene verdieping naar een andere is het behoorlijk eenvoudig: zet de koelkast uit, trek de stekker van het apparaat uit het stopcontact, zoek een paar sterke helpers om het apparaat te verplaatsen, steek de stekker op zijn nieuwe locatie weer in het stopcontact en zet het apparaat aan.

Wanneer je echter apparaten verplaatst over grotere afstanden, moet je een aantal voorzorgsmaatregelen nemen:

  • Zorg ervoor dat het apparaat leeg is. Eet voor de verhuizing dus zoveel mogelijk je koel- en vrieskast leeg.
  • Zet het apparaat eerst uit en trek dan de stekker uit het stopcontact. Doe dit minimaal een dag voor je verhuist, zodat het vriesdeel kan ontdooien.
  • Reinig het apparaat voorzichtig met een pH-neutraal schoonmaakmiddel zoals water met een scheutje afwasmiddel. Waarschuwing: we raden je sterk af om je apparaat met azijn te poetsen zoals online vaak wordt aangeraden. De zuren die azijn bevat kunnen de kunststof van het interieur namelijk aantasten.
  • Verwijder alle glasplateaus uit het apparaat en zorg ervoor dat ze goed zijn ingepakt voor vervoer.
  • Idealiter verpak je het apparaat in dekens of lakens om krassen te voorkomen.
  • Vervoer koelkasten en vriezers altijd in een rechtopstaande positie en kantel hooguit een beetje.
  • Maak het apparaat vast met riemen of beugels om te voorkomen dat het omvalt.
  • Plak de deur van het apparaat dicht om te voorkomen dat deze tijdens het transport opengaat.
  • Bescherm het apparaat indien mogelijk tegen sterke trillingen.
  • Gebruik op je bestemming een waterpas om het apparaat optimaal te plaatsen.
  • Zoals eerder vermeld, kun je het apparaat na het verhuizen direct weer aanzetten.

Let op: deze tips zijn enkel van toepassing op Liebherr apparaten. Hopelijk wordt verhuizen hierdoor iets minder stressvol, en zul je ook in je nieuwe woning weer veel gemak beleven van je koelkast en diepvriezer. 

 

 

Heb je vragen? Of heb je tips over hoe jij jouw verhuizing hebt aangepakt? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.