Dit is het verhaal van de L 319 etalage die in de beginjaren van Liebherr Hausgeräte (Liebherr huishoudapparaten) rond toerde in voormalig West-Duitsland ter promotie van de Liebherr koel- en vrieskasten. De L 319, beter bekend als ‘de Liebherr bus’ of ‘de rijdende etalage’ verplaatste zich tussen Flensburg in het noorden van Duitsland en Oberstdorf  in het zuidwesten.

rijdende etalage bus

Allereerst gaan we even terug in de tijd. Toen Hans Liebherr in 1955 begon met de huishoudelijke divisie was een omgebouwde Mercedes-Benz bestelbus een uniek uithangbord van de nog jonge onderneming. In eerste instantie was de bus zwart en geel, de kleuren van de divisie Liebherr bouwkranen. Pas later werd de bus blauw gespoten, de kleur van de huishouddivisie. De Liebherr etalage en een vloot van Ford Taunus Transit bussen hadden een missie: het introduceren van Liebherr koelapparaten bij de bewoners. In 1962/63 had slechts 52% van de huishoudens een koelkast. Er was dus wat betreft marketing en verkoop van koelkasten genoeg te doen.

Van Zuid Duitsland tot ver in het Noorden

En zo toerden de L 319 en Ford Taunus Transit bussen van West naar Oost in de nog jonge Bondsrepubliek Duitsland. Van Ochsenhausen tot Flensburg en weer terug. Maar ook regelmatig door het industriële Ruhrgebied en aan de grenszone tussen het voormalige Oost en West-Duitsland in de buurt van het Beierse Woud. Rijdend door de straten brachten zij het merk Liebherr en haar producten, koelkasten en diepvriezers, dichter bij de consument.

rijdende etalage bus

De Liebherr bus: beschikbaar op verzoek

Handelaren konden de Liebherr bus huren zodat ze de nieuwste modellen direct aan de consument konden presenteren. Winkels met grote oppervlakten waar producten uitgebreid kunnen worden gepresenteerd waren er in die tijd niet. Dit was voor handelaren dus een belangrijke manier om direct in contact te komen met hun klanten.

Het ombouwen tot een ‘rijdende etalage’.

Om de presentatie van de producten te optimaliseren moest de L 319 worden aangepast. Op het laadvlak werden speciale podia gemonteerd zodat de apparaten duidelijk zichtbaar waren. Door de grote glazen ruiten aan weerszijden hadden klanten altijd het beste zicht op de Liebherr koelkasten. De flanken van de bus werden opgesierd met borden met de slogan “Einer der Besten! Liebherr” (“Een van de beste! Liebherr”).

rijdende etalage bus

De achterzijde van de bus werd zodanig omgebouwd dat ook de achterruit goed zicht op de apparaten gaf. Tot in 1968 was de rijdende Liebherr etalage onderweg en verzamelde naast vele duizenden kilometers op de teller ook sympathie voor Liebherr als onderneming en voor de moderne koel- en vriesapparaten.

rijdende etalage bus

En na 1968?

Aan alle goede dingen komt een einde. Na vele jaren trouwe dienst op de weg gingen de rijdende etalage en de andere leden van het mobiele promotieteam in 1968 met pensioen. In die tijd had niemand sentimentele of nostalgische gevoelens voor deze bussen, het waren immers gebruiksvoorwerpen. Er werd dan ook weinig waarde gehecht om ze te behouden voor latere generaties.

 

Informatie: Mercedes Benz L 319

  • Geproduceerd van: 1955 tot 1963
  • Motor: benzine motor M 121
  • Producent: Daimler-Benz
  • Inhoud: 1897 cm3
  • Topsnelheid: 95 km/h (tot 1960), 100 km/h (vanaf 1961)
  • versnellingsbak: 4 vooruit / 1 achteruit
  • Max wagen gewicht: 3600 kg
  • aantal verkochte modellen: circa. 140.000

 

Heb je vragen? Of nog een andere leuke tip? Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.