De temperatuur gaat omhoog en veel mensen gaan weer lekker buiten koken. Hoewel je in de winter prima kunt barbecueën, zullen de meesten toch wachten op mooi weer. Want wat is er nou beter dan genieten van de zon, een koud drankje en een goed barbecuegerecht? Een leuk idee is om zelf eens een rollade te maken!

Je kunt natuurlijk een rollade bij de slager halen en deze op de barbecue leggen. Maar is het niet veel leuker om zelfs eens te experimenteren met een rollade? Rundvlees, varkensvlees en kip zijn allemaal heel geschikt om een rollade van te maken of om met elkaar te combineren. Heel bekend is de half-om-halfrollade; een varkensrollade met een kern van rundvlees. Dit vereist wel wat handigheid omdat deze rollade goed opgebonden moet worden. Ook met kip valt goed te combineren. Maar, niet iedereen heeft de handigheid van de slager om een stuk vlees goed op te binden. Wat is nu een goed alternatief en een mooie basis om te beginnen?

Bereiding

Stap: 1/4

In dit recept gaan we een rollade van kip gevuld met gehakt maken. Je kunt de rollade ook helemaal van kip maken of vullen met bijvoorbeeld groenten. Combineer de smaken die jij lekker vindt! Je kunt hiervoor kipfilet gebruiken, maar ik adviseer om gebruik te maken van kippendijen omdat kippendijen sappiger en malser zijn. Kippendijen zijn alleen wel lastig om als een geheel bij elkaar te houden. Hoe gaan we dat aanpakken? De basis hiervoor is spek!

Stap: 2/4

Gebruik hiervoor lange rechte plakken spek. Deze gaan we om en om over elkaar heen leggen waardoor er een vlechtwerk van plakjes spek ontstaat. Dit geeft stevigheid en zorgt ervoor dat de rollade makkelijk op te rollen is. Zorg ervoor dat er altijd een klein stukje overlap is, dit plakt de rollade goed dicht na het oprollen. Een extra voordeel is dat het spek lekker zoutig smaakt en het de sappen van het vlees in de rollade houdt. Tip: leg de plakjes spek op een stuk bakpapier, dan kleeft het wat minder aan de ondergrond waardoor je makkelijker kunt oprollen.

Stap: 3/4

De basis hebben we liggen: een matje van spek. Hierop gaan de kippendijen, verdeel deze gelijkmatig. Kruid de kippendijen naar smaak, dit mag best een beetje pittig zijn omdat het een forse rollade wordt. Boven op de kippendijen gaat het gehakt. Het gehakt is aangemaakt met ei (eventueel paneermeel) en kruiden. Het gehakt kun je het beste eerst even oprollen in huishoudfolie, hierdoor krijg je een stevige en gelijkmatige rol.

Stap: 4/4

Dan rest ons alleen nog om de boel zo stevig mogelijk op te rollen tot een compacte rollade. Het laatste randje spek moet je goed aandrukken zodat de rollade goed dicht blijft zitten. Je kunt voor de zekerheid nog een paar touwtjes om de rollade knopen maar dat is in principe niet nodig, het spek is stevig genoeg. Nu kan de rollade op de barbecue. Omdat er kip in de rollade verwerkt is, moet de kerntemperatuur minimaal 70-72°C worden. Gebruik hiervoor een kerntemperatuurmeter. Stook de barbecue op tot 200°C en voeg lekker wat rookhout toe voor de echte barbecuesmaak.
Na ongeveer anderhalf tot twee uur is je rollade klaar. Maak er lekker nog wat groenten bij en eet smakelijk!