1. Bewaar champagne niet te lang

De meeste mousserende wijnen en champagnes worden niet beter door ze te bewaren. Sterker nog, ze smaken het beste op het moment dat ze de wijnmakerij verlaten. Over het algemeen is een champagne op zijn best als deze niet meer dan een jaar oud is. Overgebleven flessen van oud en nieuw zullen merkbaar smaak en finesse verliezen wanneer ze pas tijdens de volgende jaarwisseling worden gedronken.

2. Koel goed

Champagne en mousserende wijnen smaken beter als ze goed gekoeld zijn voor opening. Ze kunnen het beste gedurende de hele nacht zijn gekoeld. Als alternatief kan een wijnkoeler met ijswater gebruikt worden om een fles snel te koelen. Maar let op; een goede wijn snel afkoelen kan ervoor zorgen dat er finesse verloren gaat. Ook wordt het CO²-bindingsproces verbeterd in de flessen die overnacht gekoeld zijn.

3. Veiligheid voorop

Hou altijd een duim op de kurk nadat je het ijzeren kapje (muselet) hebt verwijderd. Richt de fles nooit op jezelf of iemand anders. De druk in de fles kan vier keer zo hoog zijn als in een autoband en een kurk kan met een snelheid oplopend tot 50 km/h uit de fles schieten. Gezichts- en oogletsel veroorzaakt door onveilige opening van mousserende wijn- en Champagneflessen is helaas verre van zeldzaam.

champagne uitschenken

4. Draai de fles

Hoe herken je een professional die een fles opent? De meeste mensen houden de fles stevig vast en draaien aan de kurk. Een pro houdt juist de kurk goed vast en draait de fles. Dit geeft een betere hefboomwerking.

5. Houd de fles schuin

Houd de fles bij het openen onder een hoek. Hierdoor wordt het oppervlak in de nek van de fles vergroot waardoor de druk makkelijker weg kan en voorkom je dat de champagne uit de fles spuit.

6. ‘Pfssst’ in plaats van een knal

Ondanks dat een luide knal bijdraagt aan de feestvreugde is het beter om de champagne niet op deze manier te openen. Draai de fles rustig van de kurk zodat je een zachte ‘pfssst’ hoort.

7. Tulp en geen coupe

Champagnecoupe (saucer) glazen, iconisch in de jaren 60 Bond films, zijn beter geschikt voor het serveren van desserts. Champagne drink je altijd uit een champagneflûte. Of nog beter: uit een tulpvormig champagneglas.

champagne tulp

8. Schone glazen

Onzuiverheden in het glas zorgen ervoor dat de kooldioxide in de champagne overmatig reageert, snel schuimt en daardoor snel vlak wordt. Zorg ervoor dat je glazen schoon en gepoetst zijn.

9. Schenk onder een hoek

Schenk de champagne schuin onder een hoek in het glas om het verlies van kooldioxide en overmatig opschuimen te voorkomen.

10.Sluit de fles af

Geopende flessen die je tot volgende dag wilt bewaren moeten worden afgesloten met een speciale champagne stop en zo koel mogelijk worden bewaard. Heb je geen speciale champagnestop? Gebruik dan een wijnkurk. De legende om een zilveren lepel in de fles te hangen om de bubbels in de fles te houden is niet waar en compleet nutteloos.

 

Heb je vragen over champagne? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.