Elk merk sigaar heeft uiteraard zijn eigen typische smaak. Maar wist je dat ook de vorm en het formaat van een sigaar erg bepalend zijn voor de smaak?

Sigaar closeup

Hoe langer de sigaar, hoe meer de smaak zich ontwikkelt en hoe koeler de rook is. Hoe korter de sigaar, hoe eerder deze warm wordt, waardoor de smaak zich minder goed ontwikkelt. Een kwaliteitssigaar is gemaakt van langere tabaksbladen. Terwijl de sigaar brandt, verandert de vorm via vast en vloeibaar naar gas. Bij een kwaliteitssigaar gaan er residuele oliën door de tabak, waardoor er een rijkere en dichtere rook vrijkomt.

Hoe dikker de sigaar, hoe meer tabaksvulling er is gebruikt. Elke sigaar, onafhankelijk van de grootte, is gevuld met een omblad en dekblad. Bij dunnere sigaren is minder tabaksvalling toegevoegd dan bij dikkere varianten. De invloed van de kwaliteit van de bladeren is bij dunnere sigaren dan ook groot.

Bij de wat dikkere sigaren zoals ‘Figurados’ ontwikkelt de smaak zich juist tijdens het roken. Vlak na het aansteken wordt de smaak nog sterk beïnvloedt door de gebruikte bladeren voor het omblad en het dekblad. Het volledige aroma ontwikkelt zich naarmate de sigaar verder opbrandt.

Dunnere sigaren worden vaak sneller gerookt. De temperatuur van de rook is hoger; de smaken concentreren zich daarbij op de tong en er kunnen snel scherpere smaken ontstaan.

Havana sigaren: verschillende formaten

Er zijn ruim 30 verschillende fabrikanten van Havanna sigaren die samen meer dan 220 verschillende formaten sigaren produceren. Dit zijn de 12 meest voorkomende:

sigaar formaten

Neem de tijd

Voor grote sigaren moet je echt de tijd nemen. Voor een Churchill moet je een uur uittrekken, een Double Corona rook je in een uur en kwartier op. Heb je wat minder tijd te besteden?  Kies dan bijvoorbeeld voor een Petit Corona, deze brandt ongeveer 30 minuten. De Panetala is de perfecte sigaar voor een korte pauze, deze rook je in ongeveer een kwartier. Er is zelfs een vergelijkbare sigaar die ‘Entre Acto’ heet, wat letterlijk ‘tussen de bedrijven door’ betekent.

 

Heb je vragen of opmerkingen? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook