Op bijna elk etiket van een wijnfles zie je de zin ‘bevat sulfieten’ staan. Dit lijkt wel op een waarschuwing voor mogelijk schadelijke chemische bestanddelen. Maar sulfieten zijn volledig onschadelijk en al eeuwenlang essentieel bij de productie van wijn.

Sulfieten in wijn

Dit lijkt verwarrend. Wijn is toch een natuurlijk product wat uitsluitend wordt gemaakt van zuivere druiven en natuurlijk druivensap? Maar op het etiket lees je steeds deze merkwaardige verklaring: ‘bevat sulfieten’. Wat is er aan de hand? Wijn met toegevoegde chemicaliën? Dat kan niet goed zijn!

Sulfieten zijn helemaal niet slecht!

Wees gerust, het is heel gebruikelijk om kleine hoeveelheden zwavel (sulfer) als conserveringsmiddel tijdens het wijnbereidingsproces toe te voegen. Dit ingrediënt moet op het etiket worden vermeld met de zin ‘bevat sulfieten’. Zwavel wordt toegevoegd om te voorkomen dat de wijn voortijdig bederft en om de fruitige accenten in het aroma te behouden.

Zwavel beschermt de wijn tegen de schadelijke effecten van zuurstof, ook wel oxidatie genoemd. Daarnaast voorkomt het de ongewenste groei van microben en gisten die zelfs de beste wijnen in een onsmakelijke azijn kunnen veranderen. Het zal je misschien verbazen, maar het toevoegen van een kleine hoeveelheid zwavel is al eeuwen de gewoonte bij wijnproductie, zelfs al in de tijden van de oude Grieken en Romeinen.

Hoewel zwavel essentieel is voor de productie van goede wijn, zijn sommige wijnliefhebbers bang dat het schadelijk kan zijn voor hun gezondheid. Maar er is geen enkele reden om je zorgen te maken. In de eerste plaats voegen alle gerenommeerde wijnmakers zwavel met uiterste terughoudendheid toe. Hoewel zwavel in kleine hoeveelheden zeker positieve voordelen biedt voor de wijn, kunnen de smaak en het aroma van een wijn worden onderdrukt als er te veel zwavel wordt gebruikt. Daarnaast stelt de Europese Unie strikt gedefinieerde grenzen voor aanvaardbare zwavelgehaltes. Zo mag een droge rode wijn bijvoorbeeld niet meer dan 150 mg zwavel per liter bevatten. In de praktijk zijn de opgenomen hoeveelheden doorgaans veel lager dan deze bovengrens.

Zwavel heeft geen negatieve invloed op onze gezondheid

Een gewone, droge Duitse Riesling bevat ongeveer 80 mg zwavel per liter, waarvan maximaal de helft vrije, reactieve zwavel is. Behalve in het zeer zeldzame geval van een zwavelallergie, kun je erop vertrouwen dat de zwavel geen schadelijke invloed heeft op je gezondheid.

Sterker nog, de bekende Britse wijnauteur Hugh Johnson vestigde de aandacht op dit feit toen hij schreef dat iedereen die denkt dat hij hoofdpijn krijgt van de zwavel in wijn dringend op een streng dieet moet gaan. Veel alledaagse voedingsmiddelen zijn behandeld met hoeveelheden zwavel die veel hoger zijn dan in wijn. Ter verduidelijking: de maximaal toegelaten hoeveelheid van 150 mg zwavel per liter in rode wijn blijkt nagenoeg verwaarloosbaar in vergelijking met andere producten: gedroogde aardappelproducten (bijv. instant puree) kunnen tot wel 400 mg per kg bevatten, noten zonder schaal tot 500 mg per kg en gedroogde abrikozen tot wel 2.000 mg kg!

 

Heb je vragen of opmerkingen over sulfieten of wijn? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.