Zonnestralen maken veel mensen gelukkig en hebben een bewezen positief effect op ons welzijn. Maar teveel zon is niet goed. Als je teveel zonder bescherming in de zon bent is er een groot risico op zonnebrand. Dit wordt vaak pas ’s avonds merkbaar door een brandende en trekkerige rode huid. Wij geven je tips hoe je het beste met zonnebrand om kunt gaan.

Zonnebrand is een acute ontsteking van de bovenste huidlaag door overmatige uv-straling. Uv-straling is onder te verdelen in UV-B en UV-A straling. Deze laatste is verantwoordelijk voor huidveroudering . Als de UV-B-straling met korte golf en hoge energie de onbeschermde huid raakt, ontstaan ​​er brandwonden met symptomen zoals rood worden van de huid, een gevoel van hitte en spanning, jeuk en in het ergste geval zelfs blaren. Te vaak verbranden door de zon leidt zelfs tot gevolgschade, zoals een verhoogd risico op huidkanker.

Deze tips helpen je als je teveel tijd in de zon hebt doorgebracht:

1. Ga uit de zon

Het klinkt eenvoudig, maar ga direct uit de zon om erger te voorkomen. Bedek de verbrande huid met donkere kleding. Hoe steviger en donkerder de stof, hoe meer straling er wordt geabsorbeerd. Gebruik een hoed of pet om de hoofdhuid te beschermen. De schaduw van een parasol biedt niet voldoende bescherming, er zal nog steeds veel uv-straling je huid bereiken. Het is beter om helemaal naar binnen te gaan. Ook de dagen nadat je bent verbrand geldt dat je direct zonlicht zoveel mogelijk moet vermijden, zeker op het warmste deel van de dag.

2. Cool, cool, cool!

Koel bij zonnebrand de verbrande huid zo snel mogelijk. Dit vermindert niet alleen de pijn, het remt ook de ontsteking. Je kunt bijvoorbeeld een linnen of katoenen doek in koel water weken en deze vervolgens op de verbrande huid leggen. Maak de doek regelmatig opnieuw nat omdat deze snel opwarmt bij warm weer. Gebruik geen ijsblokjes of koelpacks, bij verkeerd gebruik kan dit tot bevriezing leiden.

3. Drink genoeg

Het is belangrijk om voldoende water te drinken op warme zomerdagen. Als je je hebt verbrand, neemt de vochtbehoefte toe. Het is daarom belangrijk om de verloren vloeistof zo snel mogelijk in het lichaam terug te brengen. Maak het tekort goed met minimaal 1,5 liter water. Genoeg water drinken ondersteunt ook de regeneratie van de huid en stimuleert de bloedsomloop. Vind je het lastig om veel water te drinken? Fruitwater is een heerlijke afwisseling.

4. Aftersun

Ook van buitenaf is een goede vochttoevoer belangrijk. Aftersun gels of lotions met aloë vera bestaan voor 99% uit water en bevatten daarnaast veel belangrijke mineralen en vitamines die het regeneratieproces van de huid ondersteunen. Een kleine tip: doe je aftersun producten voor gebruik in je (Liebherr) koelkast, zodat het verkoelende effect op de huid nog intenser wordt!

Sommige mensen gebruiken hydraterende crème of bodylotion, maar wees voorzichtig: normale crèmes en bodylotions kunnen warmte vasthouden. Zeker als je flink verbrand bent, kun je daarom beter aftersun gebruiken.

5. Pijnstillers

Lichte zonnebrand verdwijnt na enkele dagen door koeling en voldoende vocht. In het geval van erge pijn is het aan te bevelen om pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen te nemen. Deze werken niet alleen tegen de pijn, maar werken ook tegen de ontsteking.

Bij verbrandingen met ernstige symptomen zoals brandwonden, koorts, hoofdpijn en misselijkheid kun je het beste een huisarts raadplegen, zeker bij kinderen.

6. Volgende keer: voorkom zonnebrand

Voorkomen is beter dan genezen! Hoewel bovenstaand tips helpen bij zonnebrand komt de gezondheid van je huid altijd op de eerste plaats. Deze tips helpen zonnebrand voorkomen:

  • Gebruik altijd voldoende zonnebrandcrème met de juiste beschermingsfactor. Gebruik minstens factor (SPF) 15 voor volwassenen en factor (SPF) 30 voor kinderen.
  • Bescherm je hoofd en nek met een hoed of pet.
  • Draag bedekkende kleding.
  • Vermijd de zon zoveel mogelijk tussen 11:00 en 15:00 uur. Zoek liever de schaduw op.
  • Zorg dat je niet langer dan 3 uur per dag in de directe zon bent. Baby’s en kinderen tot 1 jaar moeten altijd uit de directe zon gehouden worden.

Zonnebrand crème

Genieten van de zon is heerlijk, maar doe het verantwoord! Heb jij nog tips bij zonnebrand? Wij zijn benieuwd! Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.