In veel huishoudens belanden de aardappelschillen, het groene deel van de wortel of de stronk van de broccoli als vanzelfsprekend bij het gft-afval. Het zal voor veel mensen misschien als een verrassing komen om te horen dat dit meestal de meest voedzame en dus ook de gezondste delen van het voedsel zijn. Ze zitten bovendien boordevol smaak. In vijf tips en trucs leer je hoe je kunt beginnen aan food upcycling en heerlijke gerechten maakt van vermeende voedselverspilling en daarmee iets goeds doet voor het milieu en je portemonnee.
Jaarlijks verdwijnt ongeveer 9% van ons eten ongebruikt in de vuilnisbak. Dit komt neer op zo’n ruim 34 kilo voedsel per persoon. Daarmee verspillen alle Nederlandse huishoudens bij elkaar in totaal 590 miljoen kilo voedsel. hoeveel voedsel er totaal
Tip 1 – Groenten als smaakversterker, in smoothies of als pesto
Het bladgroen van wortelen, koolrabi, rode biet en radijs zou je niet zomaar moeten weggooien, het is namelijk eetbaar en bevat ook nog eens veel gezonde ingrediënten. De blaadjes kunnen als kruid in verschillende gerechten gebruikt worden, vergelijkbaar met peterselie, of toegevoegd worden aan smoothies. Een andere mogelijkheid is om van het groen een heerlijke pesto te maken. Om dit te doen, mengt u eenvoudig de groene overgebleven delen van de groente met noten naar keuze, hoogwaardige olie, zout, peper en wat Parmezaanse kaas.
Echter, let op: doe van tevoren wat onderzoek om erachter te komen welke groenten eetbaar zijn. Rabarberbladeren bevatten bijvoorbeeld een hoog gehalte aan oxaalzuur en zijn daarom in geen geval geschikt voor consumptie!
Tip 2 – Upcycling van groente- en fruitschillen
Chips hoeven niet altijd van geschilde aardappelen gemaakt te worden, ze kunnen net zo goed van de schil gemaakt worden. Maak hiervoor de aardappelschillen goed schoon, sprenkel er wat olijfolie over, bestrooi ze met heerlijke kruiden en specerijen en bak ze in de oven op 200°C voor ongeveer 15 minuten. Doordat je bij de bereiding zelf bepaalt hoeveel olie en zout je gebruikt, kunnen de huisgemaakte frieten een gezond alternatief zijn voor de traditionele producten uit de supermarkt.
Maar niet alleen groenteschillen lenen zich voor de bereiding van smakelijke lekkernijen. Van de schil van een banaan kun je bijvoorbeeld ook chips maken. Ongelofelijk, toch? Was eerst de schil van de banaan grondig. Snijd vervolgens in dunne reepjes. Kook de reepjes vervolgens ongeveer tien minuten, rol ze door bloem en bak ze vervolgens in olie. Last but not least, geef je bananenchips een gezonde dosis kruiden. De schil van de banaan bevat nog meer gezonde ingrediënten dan de vrucht zelf. Je moet echter biologische bananen gebruiken, omdat conventioneel fruit te veel residuen van bestrijdingsmiddelen in de schil bevat.
Tip 3 – Heerlijke groentebouillon van keukenrestjes
Groentebouillon is een musthave in elke keuken en je maakt hem zonder veel moeite zelf met restjes keukenafval. Vries na het snijden van je groenten altijd de restjes in. Zodra je genoeg verschillende soorten groenteresten hebt verzameld, breng je het aan de kook in een pan met meer dan genoeg water. Breng de bouillon op smaak met verse kruiden, zout en peper. Zeef vervolgens de restjes en giet de bouillon in schone, gemakkelijk te sluiten containers. De zelfgemaakte groentebouillon blijft een paar dagen vers in je Liebherr koelkast. Natuurlijk kan het ook in porties worden ingevroren voor een langere houdbaarheid. De groentebouillon kan dan gebruikt worden als basis voor sauzen of zelfs ter vervanging van ouderwetse instantsoep.
Tip 4 – Giet geen gekookt water weg!
In veel huishoudens is pasta een gerecht dat meerdere keren per week wordt geserveerd. Kook de pasta al dente in water met zout. Maar pastawater is veel te lekker om zomaar door de afvoer te laten lopen. Waarom? Er zijn veel dingen die je kunt doen met het water dat wordt gebruikt om pasta te koken. Je planten zullen bijvoorbeeld genieten van de mineralen die in het water zitten. Een andere mogelijkheid is om je sauzen op smaak te brengen met pastawater. Ze worden nog smeuïger door het zetmeel dat erin zit. Dit fantastische water met zijn heerlijke aroma is ook ideaal om peulvruchten in te weken of als ingrediënt in pesto. Wel moet je oppassen met aardappelwater. Aardappelen bevatten giftige solanine, die bij het koken in het water terechtkomt. Het is dus beter om dit kookvocht wel af te gieten.
Tip 5 – Groenten in een mum van tijd herwortelen
Van afgesneden eindstukjes van veel groenten kunnen eenvoudig nieuwe groenten worden gekweekt. Voor sla, bosui, prei en bleekselderij moet je een stuk van 5 cm afsnijden; voor uien is het slechts 2 cm. Daarna moeten de eindstukken in water worden geplaatst om te wortelen. Na vijf tot zeven dagen kun je de stengel uit het water halen en in aarde planten. Binnenkort heb je je eigen groenten van eigen bodem.
Belangrijk: Zorg ervoor dat u bij het gebruik van groente- en fruitresten biologische producten gebruikt. Waarom? In de conventionele landbouw kunnen de schil en ook het groen van het voedsel worden behandeld met pesticiden en mogen ze daarom niet worden gegeten.
Heb jij meer tips om nog meer te kunnen upcyclen? Wij zijn benieuwd. Schrijf ons! Laat een bericht achter of discussieer met ons op Facebook.