Een keuken is geen keuken zonder een (goede) koelkast, maar wat is de beste plek om die te plaatsen? Waaraan moet je denken bij jouw keukenplanning? Hieronder geven we vijf richtlijnen die je kunnen helpen bij het ontwerpen van jouw keuken.

Keukenplanning met Liebherr inbouwkoelkast

1 Vermijd warmte

Probeer zoveel mogelijk te voorkomen dat een koelkast naast of onder een warmtebron (radiator, kookplaat) staat. Ook contact met direct zonlicht is af te raden. Zo zorg je ervoor dat de compressor (de motor) niet constant draait, dit komt immers niet ten goede aan het verbruik van de koelkast.

2 Verklein de afstand

Houd de afstand tussen het werkblad en de koelkast zo klein mogelijk. Zo zal de koelkastdeur minder lang moeten openstaan, waardoor temperatuurschommelingen verkleinen en het energieverbruik wordt verlaagd. Dat dit ook nog eens gemakkelijker in het dagelijks gebruik is, is meegenomen.

3 Denk aan de ventilatie

Genoeg ventilatie is ook van cruciaal belang bij het inbouwen van een koelkast. Zowel onder als boven moet genoeg ruimte zijn voor beluchting en ontluchting. Dit zorgt voor een lager verbruik en een langere levensduur van het apparaat. Wij raden een ventilatieruimte van minstens 200 cm² aan. Immers, hoe meer ruimte, hoe zuiniger het toestel.

4 Voldoende ruimte

Denk goed na hoeveel koel- en/of vriesruimte je nodig hebt en wees zeker dat het apparaat alle temperatuurzones heeft die je wenst (bijvoorbeeld BioFresh). Het is zinvol om je eetgewoontes onder de loep te nemen (eet je bijvoorbeeld veel fruit en groenten) en het aantal personen in het huishouden.

Hoeveel koelruimte heb je nodig?

Voor huishoudens van één tot twee personen is een netto koelruimte van 150 liter een goede richtlijn. Voor grotere huishoudens kun je 50 liter per persoon extra rekenen.

Hoeveel diepvriesruimte heb je nodig?

Indien je een kleine tot een gemiddelde hoeveelheid aan diepgevroren producten bewaart is een netto inhoud tot zo’n 100 liter voldoende. Wanneer je vaak gebruik maakt van je diepvriezer is een grotere netto inhoud aan te raden. Vaak wordt er dan voor een losse vrieskast gekozen.

5 Plan ergonomisch!

Wij raden bijvoorbeeld aan om een inbouwapparaat met een hoogte van 122 cm of minder een stuk boven de vloer te installeren. Zo vermijd je om constant te moeten bukken.

 

Heb je vragen? Of wil je vertellen hoe je jouw keukenplanning hebt gedaan? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.