“Shaken, not stirred”, iedereen kent de manier waarop James Bond zijn Martini bestelde. Moet je de bekende geheime agent hierin volgen, of kun je beter op een andere manier bestellen?

Vodka Martini

Dankzij James Bond is de ‘Vodka Martini’ waarschijnlijk de beroemdste cocktail in de geschiedenis van de film. Zelfs als je nog nooit een Martini hebt geproefd weet je dat 007 hem altijd bestelde als “shaken, not stirred”. De meeste filmliefhebbers vinden het cool om hun cocktail op deze manier te bestellen, maar een goede bartender weet dat schudden niet de goede manier is. Uit professioneel oogpunt moet de klassieke ‘Vodka Martini’ altijd geroerd worden in cocktailshaker voordat je hem uitserveert in het cocktailglas. Dit heeft twee redenen:

  • Ten eerste, een Martini cocktail moet altijd helder zijn. Tijdens het schudden verbrijzelt het ijs en kleine stukjes ijs zorgen ervoor dat de drank ondoorzichtig wordt.
  • Daarnaast zorgt het schudden ervoor dat het ijs sneller smelt en je drankje dus sneller verwatert. Iets wat de smaak niet ten goede komt.

Of Ian Fleming, de schrijver en bedenker van James Bond, bovenstaande niet wist, of dat hij er bewust voor gekozen heeft om Bond iets bijzonders te laten bestellen, zullen we nooit weten. Dat gezegd hebbende, het was wel opvallend om 007 ‘Vodka Martini’ te laten kiezen. Bij deze versie wordt de traditionele en meer aromatisch gin vervangen door de neutralere wodka. En bij het uitbrengen van ‘Casino Royal’, het eerste James Bond-boek, introduceerde Fleming in 1953 een geheel nieuwe variant van de Martini cocktail. De ‘Vesper Martini’, met zowel wodka als gin, wordt tegenwoordig als een klassieker gezien. Ook in de film ‘Spectre’ uit 2015, komt de geheim agent weer met iets nieuws als hij een ‘Dirty Martini’ bestelt. Bij deze cocktail wordt de olijf niet alleen als garnering gebruikt, er wordt ook een klein scheutje olijfvocht (waarin de olijven worden bewaard) doorheen geroerd, sorry, geschud!

 

 

Heb je vragen of dé tip voor de lekkerste Martini cocktail? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.