Al eeuwen zijn mensen op zoek naar de beste manier om voedsel langer te bewaren zodat ze minder afhankelijk zijn van de vis- en oogstseizoenen. Pas met het gebruik van bevriezing werd er een echte doorbraak gemaakt. Lees verder en leer hoe een reis naar Groenland in het begin van de twintigste een revolutie teweegbracht in het bevriezen van voedsel.

Invriezen Liebherr

De extreme kou van de Noordpool in Groenland vormt de basis voor een baanbrekende uitvinding

De Amerikaanse wetenschapper Clarence Birdseye en uitvinder wordt beschouwd als pionier en de grondlegger van de moderne diepvriesproducten.Hij zag met eigen ogen hoe de Inuits (de Eskimo’s van Groenland) hun vers gevangen vis in de ijskoude arctische kou ophingen en pas vele maanden later ontdooiden. Hij merkte op dat de vis na het ontdooien geen duidelijke nadelen vertoonden in smaak en kwaliteit. Indrukwekkend, gezien het feit dat vis als een bijzonder delicaat en bederfelijk product wordt gezien.

Invriezen Groenland

Dit gaf Birdseye het idee om voedsel snel te bevriezen om het langer te bewaren en vers te houden. Als gevolg van zijn ontdekking in Groenland begon Birdseye te experimenteren met kou en ontdekte daarmee ook het belang van de snelheid van het invriezen. Uiteindelijk ontwikkelde hij een proces voor het snel invriezen van voedsel, ook voor het gebruik op industriële schaal. We hebben het daarom vandaag de dag aan Clarence Birdseye te danken dat vers vlees, vis, groente en fruit het hele jaar door beschikbaar zijn.

Wat gebeurt er tijdens het invriezen?

In principe bestaat al het plantaardige en dierlijke voedsel grotendeels uit water. Rundvlees heeft een watergehalte van maximaal 74%, wortels tot 90% en spinazie tot wel 93%. Wanneer de temperatuur wordt verlaagd, bevriest het water tussen de cellen in ijskristallen. De temperatuurzone met maximale kristalvorming ligt tussen de 0°C en -10°C.

Langzaam invriezen: scherpe ijskristallen maken de cellen kapot

Bij langzaam invriezen blijft het voedsel lange tijd in de kritieke zone van 0°C tot -10°C. De vloeistof heeft dan voldoende tijd om te bevriezen in grote scherpe ijskristallen. Deze scherpe kristallen snijden in de celwanden en beschadigen de cellen waardoor tijdens het ontdooien het voedsel afbreekt en celvloeistof op raakt. Alle voedingstoffen en actieve stoffen gaan verloren.

Snelvriezen zorgt voor kleinere ijskristallen

Bij snelvriezen of shockvriezen wordt de kritieke zone van 0°C tot -10°C zeer snel doorlopen. Dit resulteert in microscopische kleine ijskristallen die de cellen niet beschadigen. Tijdens het ontdooien wordt dit snel duidelijk. De versheid, smaak, voedingswaarde en textuur van het voedsel is goed bewaard gebleven.

SuperFrost

SuperFrost: snel invriezen met behoud van vitaminen

Bij Liebherr hebben wij daar natuurlijk over nagedacht.  Daarom beschikken de meeste modellen over de SuperFrost functie. SuperFrost verlaagt de temperatuur in het vriesdeel om sneller in te vriezen en de kerntemperatuur van de producten zo snel mogelijk door de kritieke zone van 0°C naar -10° te leiden. Het is overigens verstandig SuperFrost in te schakelen voordat de levensmiddelen in de vriezer worden gelegd, zo kan er extra koude worden gecreëerd en worden smaak, vitaminen en structuur beter behouden.  Om energie te besparen wordt de SuperFrost functie na het invriezen automatisch uitgeschakeld en wordt teruggekeerd naar de bewaartemperatuur van -18°C.

 

Heb je vragen over het invriezen van voedsel? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.