Weizenbier is een van mijn favoriete biersoorten, heerlijk op een zonnig terras! Je kent dit frisse tarwebier misschien van het après skiën in Oostenrijk of van je vakantie in Duitsland. Wist je trouwens dat weizenbier en witbier niet hetzelfde zijn?
Weizenbier/ Weißbier
Weizenbier is een tarwebier. Ongeveer de helft van de gebruikte mout in dit bier is tarwemout. Niet alleen de tarwe, maar ook de specifieke gistsoort geeft weizenbier zijn karakteristieke smaak van banaan en kruidnagel.
Weizenbier kom je ook als Weißbier tegen. Dit is verwarrend, aangezien ‘Weiß’ wit betekent en ‘Weizen’ de vertaling is van tarwe. Weizenbier is heel wat anders dan witbier, maar daarover later meer. Een weizenbier hoeft trouwens niet eens licht van kleur te zijn!
Weizenbier uit Zuid-Duitsland
Het eerste weizenbier werd gebrouwen in Beieren. Daar waren de vorsten zulke grote liefhebbers van dit verfrissende bier, dat ze in het jaar 1520 één brouwerij het alleenrecht gaven om weizenbier te produceren. Dit was namelijk een uitzondering op het Reinheitsgebot. Deze Duitse regeling stamt uit 1516 en wordt gezien als de allereerste warenwet. In deze regeling stond dat bier alleen gerstemout, water en hop mocht bevatten. Gist, tegenwoordig het vierde basisingrediënt van bier, was in die tijd nog niet ontdekt.
Het gebruik van andere granen, kruiden en vruchten om extra smaken toe te voegen was uit den boze. Alleen die ene brouwerij, geleid door de hertog van Degenberg, kreeg toestemming om hiervan af te wijken.
Brouwproces
Weizenbier bevat minstens 50% tarwe en bestaat daarnaast uit gist, hop en water. Er mag geen gebruik worden gemaakt van andere grondstoffen. Het lage hopgehalte zorgt ervoor dat het bier helemaal niet bitter van smaak is. De gebruikte gisten produceren veel ‘esters’, deze zorgen voor de kenmerkende fruitige en kruidige smaak van banaan en kruidnagel.
Soorten weizenbier
Er bestaan meerdere varianten weizenbier. Een verschil in ingrediënten of in het brouwproces zorgt ervoor dat ze allemaal net even anders zijn. Dit zijn ze:
Hefeweizen
De blonde Hefeweizen is de bekendste. Als je een weizenbier bestelt op een terras, zul je meestal een Hefeweizen geserveerd krijgen. Dit tarwebier is ongefilterd, er is een deel van de gist, ‘hefe’, achtergebleven. Dit zorgt voor een troebel bier met veel smaak.
Kristallweizen
Bij Kristallweizen is ook een blond bier, maar dan gefilterd. Dit resulteert in een kristalhelder bier waarbij de kenmerkende gistsmaak wat naar de achtergrond verdwenen is.
Dunkelweizen
De Dunkelweizen is weer ongefilterd en wordt gemaakt met donkere mout. Dit zorgt voor een koperachtige tot donkerbruine kleur en donkere, zoetige smaken zoals cacao, karamel en zoethout.
De Texels Skuumkoppe is een bekend voorbeeld van een Dunkelweizen. Deze wordt gebrouwen met geroosterde gerstemout en tarwemout van Texel.
Weizenbock
De Weizenbock is met een alcoholpercentage van zo’n 8% de sterkste van allemaal en heeft vaak een donkere kleur. Ook dit tarwebier is troebel door de tarwe en de gist, zeker als je het gistdepot meeschenkt. De smaak is moutig en zoetig maar het bier heeft ook een karamelachtige bitterheid.
Weizenbier versus witbier
Witbier vindt zijn oorsprong in België en is ook een tarwebier. Maar bij het brouwen wordt, in tegenstelling tot bij weizenbier, gebruik gemaakt van ongemoute tarwe. Witbier bevat doorgaans ook minder tarwe dan weizenbier.
Daarnaast speelt de gebruikte gist een belangrijke rol. Beide bieren zijn bovengistend, maar bij witbier wordt niet het speciale weizengist gebruikt die voor de smaak van banaan en kruidnagel zorgt. Bij het brouwen van witbier wordt er vaak korianderzaad of sinaasappel toegevoegd die het witbier zijn typische frisse smaak met citrustonen en een kruidigheid geeft.
Serveren
Een weizenbier serveer je het beste bij een temperatuur van 6 tot 8 graden in een smal en hoog glas wat een beetje uitloopt. Alle tips om optimaal van je bier te genieten lees je in dit artikel!
Wat is jouw favoriete weizenbier? Of heb je nog vragen? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.